Haitienii s-au înarmat cu macete și se luptă cu criminalii care au pus stăpânire pe capitala țării. Scene post-apocaliptice pe străzi

Data publicării:
haitieni cu macete protestează pe străzi
Haitienii au pus mâna pe arme și își fac singuri dreptate în lupta contra bandelor de criminali. Foto: Profimedia Images

Peste drumul larg care trece prin dreptul Aeroportului Internațional Toussaint Loverture din capitala statului Haiti s-a lăsat, zilele acestea, o liniște sinistră, ca într-o scenă de film post-apocaliptic. Cândva, zona era plină de mașini și oameni, iar acum doar fumul și mirosul de gunoi ars se mai simt în aer, relatează CNN. Strada arată aproape abandonată, ca în urma unui dezastru - o experiență pe care oamenii din Port-au-Prince o cunosc prea bine. Dar părăsirea orașului nu este o opțiune în acest moment; aeroportul este închis, fiind asediat de bandele de criminali care se luptă pentru controlul orașului.

De la începutul lunii, grupările criminale au lansat atacuri coordonate fără precedent asupra ultimelor rămășițe ale statului haitian: aeroportul, secțiile de poliție, clădirile guvernului, Penitenciarul Național.

După ani de zile în care găștile de infractori au căpătat tot mai multă putere și țara a fost cuprinsă de proteste, prim-ministrul Ariel Henry a fost forțat săptămâna trecută să își dea demisia - o capitulare neașteptată care, însă, s-a dovedit a fi inutilă în încercarea de a restabili ordinea.

Bandele din Port-au-Prince blochează accesul la alimente, combustibili și apă a locuitorilor orașului. Poliția Națională din Haiti, poate ultimul sector al statului care mai funcționează, continuă lupta și încearcă să preia din nou controlul orașului bloc cu bloc.

haiti-mulțime-macete-2
Milițiile de apărare formate de civili au reușit să îi alunge pe infractori din unele regiuni din capitala țării. Foto: Profimedia Images

Însăși structura socială a orașului se prăbușește, în timp ce întreprinderile și școlile rămân închise. Mulți localnici stau izolați în case pentru că le este prea frică să iasă pe străzi.

Alții au pus mâna pe arme și își fac singuri dreptate. Teama, lipsa de încredere și furia domină societatea. Moartea poate surveni oricând.

Oamenii furioși își fac singuri dreptate. Suspecții sunt arși pe străzi

În cartierul Canapé Vert, mulțimea furioasă a capturat un bărbat acuzat că ar aparține unei bande de criminali. Oamenii l-au dus într-un cimitir, acolo unde l-au omorât și i-au dat foc, potrivit unor surse CNN.

La un colț de stradă, rămășițe umane incinerate indică locul unde sute de persoane suspectate că ar face parte dintr-o bandă de criminali au fost ucise de localnici, iar cadavrele lor au fost incendiate.

Găștile de infractori i-au îngrozit de mult timp pe locuitorii din Port-au-Prince, dar, în ultimii ani, 80% din oraș a ajuns să fie controlat de aceste bande, potrivit estimărilor ONU. Mulți haitieni din regiune au ales să formeze grupuri de apărare numite bwa kale.

haiti-poliție
Orașul Port-au-Prince a fost terorizat de mai mulți ani de frecventele cazuri de răpire, tortură și viol comise de membrii găștilor de stradă. Foto: Profimedia Images

Membrii mișcării pornite pentru a combate bandele din oraș au montat sisteme de supraveghere, au ridicat fortificații, puncte de control și chiar au început să patruleze străzile. Solidaritatea lor a dat roade.

În 2023, spre exemplu, mai multe cartiere din zonele rezidențiale ridicate pe dealurile din jurul portului s-au alăturat poliției locale în încercarea de a-i alunga pe infractorii din gașca Ti Makak, reușind să îi îndepărteze de tot din regiune.

Înarmați cu „macete” împotriva bandelor de criminali

Totuși, diferența dintre apărarea legitimă și justiția mulțimii nu este foarte mare. Grupurile de apărători ai orașului au linșat sute de persoane suspectate că ar fi aparținut bandelor de criminali sau, pur și simplu, acuzate de „infracțiuni obișnuite”, potrivit unui raport ONU din octombrie 2023.

„Așa operează găștile: pun stăpânire pe zonele cu afaceri mari și îi forțează să plătească în timp ce ei mențin controlul”, a explicat un membru al unei astfel de miliții populare. „Primim amenințări în continuu; ei spun că vor veni și ne vor ataca, ne vor distruge cartierul. Așa că noi blocăm străzile și poliția face perchezițiile; niciun civil nu este implicat în inspectarea mașinilor”, potrivit membrului grupării, care a adăugat că ei sunt înarmați doar cu „macete și mâinile goale”.

haiti-mulțime-macete-3
„Nu este un război. Cartierul încearcă doar să se protejeze”, a spus membrul unei miliții civile. Foto: Profimedia Images

„Nu este un război. Cartierul încearcă doar să se protejeze”, a mai spus el, adăugând însă că pentru cei pe care îi prind că lucrează pentru bandele de criminali nu există nicio procedură judiciară.

În același timp, poliția spune că îi cunoaște foarte bine pe apărătorii civili și că, de multe ori, se bazează pe aceștia - grupul din Canapé Vert a salvat chiar o secție de poliție din cartier primăvara trecută, când a fost atacată de bande. Cel puțin 10 suspecți au fost uciși și arși în preajma secției de poliție în acel caz, potrivit unui comandant al poliției.

Orașul Port-au-Prince a fost terorizat de mai mulți ani de frecventele cazuri de răpire, tortură și viol comise de membrii găștilor de stradă. Astăzi, în timp ce elita politică din Haiti discută despre cum ar trebui să arate consiliul prezidențial de tranziție - iar comunitatea internațională ezită să intervină - o soluție politică pare ceva de domeniul imaginarului, atâta timp cât împușcăturile se aud fără oprire în fiecare noapte.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri