Democrații au câștigat unul dintre cele două locuri de senatori în Georgia. Rezultatul, decisiv pentru obținerea majorității în Senat

Data actualizării: Data publicării:
warnock
Raphael Warnock va fi primul senator de culoare ales de statul Georgia. Foto: Facebook

Candidatul democrat Raphael Warnock (51 de ani) şi-a revendicat în noaptea de marţi spre miercuri victoria în alegerile parțiale pentru Senat care au loc în statul Georgia. Contracandidata sa, senatoarea republicană Kelly Loeffler (50 de ani), aflată la sfârşit de mandat, nu şi-a recunoscut însă înfrângerea, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres. Scrutinul este esențial pentru a stabili majoritatea în Senatul american.

ACTUALIZARE 12.40 Democratul Raphael Warnock este dat câștigător în fața republicanei Kelly Loeffler de mai multe redacții din SUA, printre care CNN, New York Times, CBS sau Fox News.

Raphael Warnock va fi primul senator de culoare ales în statul Georgia. 

În schimb, în cazul celorlalți doi competitori, republicanul David Perdue și democratul Jon Ossoff, scorul este prea strâns pentru a se putea detașa un câștigător.


Autorităţile şi marile mass-media americane nu au anunţat deocamdată câştigătorul acestui scrutin strâns.

Democraţii ar avea nevoie să câştige şi un alt scrutin senatorial parţial organizat marţi în Georgia - unde s-au confruntat senatorul republican David Perdue (70 de ani) şi candidatul democrat John Ossoff (33 de ani), fost director al unei companii producătoare de filme documentare - pentru a prelua controlul în Senat, o miză majoră pentru preşedinţia lui Joe Biden, care îşi începe mandatul la 20 ianuarie. Rezultatul scrutinului va determina cât de uşor îşi va putea pune în practică agenda preşedintele ales.

Dacă victoria sa va fi confirmată, Raphael Warnock, pastor într-o biserică din Atlanta unde oficia Martin Luther King, va face istorie, devenind primul senator afro-american ales în Georgia.

Aceste noi alegeri au avut loc întrucât niciun candidat nu a reuşit să obţină cel puţin 50% din voturi la scrutinul din noiembrie organizat odată cu alegerile prezidenţiale.

Cele două posturi de senator din partea statului Georgia sunt deţinute în prezent de către Partidul Republican.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri