Amenzi de până la 15.000 de lei chiar și pentru o banală legătură de pătrunjel. Ce trebuie să știe comercianții din piețe

Data publicării:
patrunjel legume piata
Amenzi de până la 15.000 de lei chiar și pentru o banală legătură de pătrunjel. FOTO: Agerpres

15.000 de lei – atât este nivelul maxim al amenzii pe care o pot primi cei care vând în piețe produse fără etichete. De la cartofii vânduți cu sacul de 20 de kilograme până la o banală legătură de pătrunjel, pe toate mărfurile trebuie precizate proveniența, data recoltării și calitatea. 

În piaţa agroalimentară din Baia Mare, din zece tarabe doar două afișează informații despre produse, dar și acelea incomplete. Unii comercianți nu au nici măcar etichete cu prețul.

Reporter: Au eticheta produsele?

Comerciant: "Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi".

Conform legii, fiecare produs care se vinde în piață ar trebui să aibă o etichetă cu denumirea produsului, locul de origine, dar și prețul acestuia.

Comercianții de fructe și legume riscă amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu respectă legislația privind etichetarea produselor. Inspectorii Direcției Agricole vor face controale în piețele din România până în data de 2 iulie.

Virgil Țânțaș, directorul Directiei pentru Agricultură Maramureș: "Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar".

Fructele şi legumele de sezon ar trebui să aibă o etichetă pe care să scrie inclusiv data și ora recoltării.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri