Armata română îşi anulează participarea la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar al NATO programat în acest an

Data actualizării: Data publicării:
militari români participă la un exerciţiu miilitar NATO
Militari români în cadrul unui exerciţiu NATO. Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării a decis anularea participării militarilor români la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar al NATO din acest an, programat să înceapă în aprilie şi care urma să se desfăşoare în şapte ţări europene. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat deja reducerea semnificativă a manevrelor militare.

„În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile Saber Strike, respectiv Swift Response, conectate Exercițiului Defender Europe 20. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Decizia anulării participării s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă”, se mai arată în comunicat.

În contextul epidemiei de coronavirus şi al stării de urgenţă decretate de preşedintele Klaus Iohannis, Ministerul Apărării adaugă că „armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora”.

NATO a anunţat deja că va reduce amploarea Defender-Europe 20, exerciţiu militar la care urmau să participe 37.000 de militari, programat să înceapă în aprilie și să dureze până în mai, în şapte ţări europene.

Comandamentul forţelor americane în Europa a spus, la rândul său, că „exerciţiul a fost modificat ca mărime şi amploare”, iar toate mişcările de personal şi echipamente din Statele Unite în Europa au încetat.

Aceste manevre, cele mai mari planificate de NATO în acest an, urmau să fie efectuate în şapte ţări europene: Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Au fost înregistrate cazuri de coronavirus în toate aceste ţări, unde urmau să fie desfăşurate trupe din 17 state aliate şi partenere.

Conform Agerpres, planul iniţial prevedea participarea militarilor români la exerciţii în Estonia, Letonia şi Georgia a unor detaşamente din cadrul forţelor terestre, aeriene şi navale, însemnând aproximativ 400 de militari şi 50 de mijloace tehnice.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri