Analiză Cele mai mari frici ale omenirii. Sociolog: Când răul a ajuns mult mai vizibil, teama a devenit mai mare

Data actualizării: Data publicării:
panica frica coronavirus afaceri
Marile temeri ale omenirii. FOTO: Getty Images

Coronavirusul, șomajul și sărăcia. Acestea sunt principalele temeri ale omenirii în prezent. Sunt concluziile celui mai recent sondaj făcut la nivel mondial - What Worries the World - și publicat de Ipsos. COVID-19 este menționat ca fiind principala grijă în 14 din cele 27 de țări chestionate. Îngrijorările legate de sistemele de sănătate sunt cele mai ridicate în Ungaria și Polonia, cei mai încrezători fiind sud-coreenii și turcii. 

Raport privind ingrijorarile la nivel global
FOTO: ipsos.com

Coronavirusul conduce în topul îngrijorărilor, cu 46%, o creștere de trei puncte procentuale față de luna iulie. Este urmat de teama de șomaj, de sărăcie, corupție, criminalitate sau problemele legate de sistemul de sănătate și de educație.

Raport privind topul ingrijorarilor pe tara
FOTO: ipsos.com

Pandemia este prima temă de îngrijorare în Japonia, Australia, Malaezia, Spania, Marea Britanie, Canada, India, SUA, cu peste jumătate din persoane foarte îngrijorate de acest subiect. La polul opus sunt Turcia, Ungaria și Rusia, potrivit raportului.

RAPORTUL integral poate fi descărcat AICI

Anul trecut, pe primele locuri în topul îngrijorărilor erau cele legate de siguranța economică.

Sociolog: Când imaginea morții devine mult mai vizibilă, inspiră teamă

"Comportamentul uman se schimbă în funcție de context și de situație, când ai milioane de locuri de muncă pierdute și sute de mii de morți de coronavirus, problema ajunge foarte sus. De aceea, celelalte probleme de anul trecut au căzut în plan secundar.

Oamenii reacționează mai tare la noul pericol pentru că îl simt mult mai aproape.

Teama de moarte nu e o noutate, omul a căutat nemurirea și a dorit să trăiască cât mai mult. Când imaginea morții devine mult mai vizibilă, inspiră teamă.

Pentru unii e vorba de nesiguranță, pentru alții contează că pandemia a adus p schimbare de comportament dură în raport cu ceilalți, cu partenerii de viață. Luni de zile am stat izolați la nivel global, ceea ce a fost resimțit ca un lucru nefiresc, care poate genera frustrare. Oamenii erau bombardați zilnic de informații despre virusuri, morți în camioane în Italia, Spania. Asta aduce teamă, panică.

Din păcate, pentru o parte din societate, ce se întâmplă nu va modifica mare lucru, pentru altă parte lucrurile vor genera întrebări dacă stilul de viață a fost unul care trebuie continuat.

Când lucrurile se vor calma, foarte ușor vom ajunge în situația în care, din perioadele grele nu vom învăța foarte multe. Când se întâmplă ceva foarte grav, ne rugăm și promitem că ne vom schimba, foarte putini reușim să nu mai facem însă anumite lucruri.

De fapt, coronavirusul doar a adâncit temeri care erau și înainte – frica de moarte, de șomaj, de recesiune. Când răul a devenit mult mai vizibil, teama a devenit mai mare. Până atunci, crezi că totul e departe de tine.

Mulți vom trăi într-un context economic diferit de acum înainte, suntem la începutul degringoladei generate de această stare care doar accentuează problemele din societate.

De exemplu, educația – aceleași probleme le aveam și înainte, cu copii care nu veneau la școală, cu manuale care nu erau la început de an școlar, sunt probleme care țin de sistem, dar care sunt accentuate în România în situația de criză. În rest, temele sunt aceleași, rămân dominante, pentru că multe dintre ele sunt invizibile pentru decidenți", a comentat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri