Video Cum arată azilele din străinătate în comparație cu cele din România: „Instituțiile își fac datoria fără să anunțe că vin în control”

Data publicării:
azil batrani
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Condițiile de cazare din azilele de bătrâni din alte țări diferă ca de la cer la pământ de cele pe care le-am văzut în „azilele groazei”. Asta spun oameni care colaborează, lucrează sau știu ce se întâmplă în azile din Germania, Austria sau Italia. Acolo totul este transparent, legea este respectată, iar instituțiile statului își fac datoria. Mai mult, personalul este responsabil și are proceduri stricte de lucru, care sunt îndeplinite.

Pare un hotel pe malul lacului, însă, în realitate este un azil. În Italia. Așa trăiesc seniorii care au nevoie de ajutor și de care familia nu se poate ocupa. Am vorbit cu Suzana, care colaborează cu azile din Germania și Austria. Ea și-a deschis o școală unde învață femei din România cum să îngrijească mai bine bătrânii de peste hotare.

Suzana Raichici - proprietară școală de badane: Asistenții noștri pleacă, pentru că sunt remunerați ca atare. Lucrează 8 ore pe zi, 12 ore pe zi, lucrează în ture, sunt remunerate conform, sunt plătite orele suplimentare și li se dă liber dacă vor să se odihnească. Jobul e solicitant psihic și fizic și ai nevoie de odihnă.

Dacă în România problema remarcată în ultima săptămână este lipsa de personal din azile, peste hotare un îngrijitor are un număr redus de bătrâni în grijă.

Suzana Raichici - proprietară școală de badane: O îngrijitoare în azil nu are mai mult de 6 pacienți per persoană. Știe ce e cu fiecare în parte. La masă sau la toaletare, fiecare dintre aceste îngrijitoare au o subîngrijitoare, care le ajută să facă toaletarea în timp util și pentru a da medicația pacienților. Se lucrează cu program. La noi în România e după bunul plac. Depinde de fiecare azil în parte.

În alte state europene atunci când este semnalată o problemă la un azil, aceasta este rezolvată imediat. La noi, foarte rar.

Silvia Dumitrache - președinta Asociației Româncelor din Italia: Dacă ai o problemă care nu funcționează, te duci o semnalezi liniștit, fără niciun fel de problemă. Atențiile pe care le dăm în România la toate instituțiile să rezolvi o problemă, eu așa ceva n-am văzut aici. Și aici s-au plâns familii de felul în care bătrânii lor au fost tratați în azile, dar lucrurile s-au remediat imediat. Instituțiile își fac datoria fără să anunțe pe unul sau altul că vin în control, cum s-a întâmplat în cazul care a vuit în România.

Pe lângă grija pentru bătrâni, în Italia, atenția este concentrată și pe angajați.

Silvia Dumitrache - președinta Asociației Româncelor din Italia: Persoanele de îngrijire, psihologii și personalul auxiliar merg lunar la descărcare de energie negativă.

Tot în Italia se întâmplă ca bătrânii să facă vizite la alte azile, pentru a putea cunoaște și alți oameni.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri