Deputații au votat prin telefon noi facilități fiscale pentru firme, amânarea facturilor și o nouă variantă pentru amânarea ratelor

Data publicării:
parlament prezidiu gol R_SET_31_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Camera Deputaților a votat vineri mai multe legi inițiate de parlamentari PSD, Pro România și ALDE prin care sunt instituite o serie de facilități fiscale pentru firmele afectate de criză, printre care amânarea plății CAS și CASS, posibilitatea amânării plății utilităților (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru trei luni și o nouă variantă a legii care permite amânarea ratelor. În forma adoptată de Parlament, indiferent de credit, nu se capitalizează dobânda.

Liberalii au anunțat că vor contesta la CCR legile adoptate astăzi de Parlament. În această situație, după ce se pronunță judecătorii Curții, legile vor merge la promulgare. Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economiei. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat „populismul și iresponsabilitatea” inițiatorilor și promotorilor celor două acte normative, avertizând asupra declanșării unei crize economice, „care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”.

Amânarea ratelor pentru 9 luni, fără dobândă

În forma adoptată de Camera Deputaților, va putea opta pentru amânarea ratelor orice persoană fizică sau juridică (în OUG adoptat de guvern trebuie să fie afectată de criza COVID), pentru o perioadă de 9 luni, iar la credit nu se va capitaliza dobândă în această perioadă (în varianta guvernului nu se capitalizează dobândă doar la creditele ipotecare). Firmele pot aplica dacă au înregistrat pierderi de 15% în ultima lună (față de 25% varianta guvernului).

De asemnea, Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suspendă până la 31.12.2020.

O altă modificare față de varianta guvernului este cea referitoare la cei care au datorii. Dacă în OUG se specifică faptul că pot aplica pentru amânarea ratelor doar persoanele fizice sau juridice care nu au datorii sau nu sunt în insolvență, în varianta adoptată de Parlament sunt eligibili cei care nu au întârzieri mai mari de 90 de zile. 

Scutiri de la plata contribuțiilor și amânarea plății utilităților

Deputații au votat favorabil și proiectului de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criză (care au venituri sau încasări diminuate cu 15%) şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni.

Potrivit proiectului, iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România, „la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020”.

„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent. Facilităţile prevăzute la alin. 1 şi 2 se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordării facilităţilor de la alin. 1 şi 2, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”, se arată în proiect.

Iniţiativa legislativă prevede, de asemenea, că, la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020.

De asemenea, contribuabilii operatori economici ar urma să nu plătească dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru perioada în care plata contribuţiilor este amânată.

Conform legii adoptate de Parlament, pot solicita amânarea facturilor la utilități perosanele fizice și juridice pentru o perioadă de 3 luni, urmând ca ulterior restanțele să fie plătite eșalonat pentu 12 luni.

„La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună”, se precizează în proiectul de lege.

PNL a anunțat că va contesta cele 2 legi la CCR

„Într-un exercițiu de populism deșănțat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc in spațiul public de valori democratice, dovadă că populismul și iresponsabilitatea nu au culoare politică. Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

PSD a renunțat la două proiecte de lege care prevedeau plafonarea prețurilor la alimente și medicamente și amânarea plății chiriilor.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri