Digicult. Românii și telenovela, o idilă fără sfârșit

Data publicării:
digicult

În sărăcia comunismului, românii mâncau mămăligă, dar se uitau la"Dallas", cu voie de la partid. În capitalism, au primit, pe lângă complicațiile tranziției, un tip nou de pâine și circ: telenovelele. Cum a fost „convertit” marele public la serialul lacrimogen și care sunt personajele în care ne regăsim? Analizăm succesul telenovelei ca fenomen social la Digicult, de la ora 14.30.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Adevăr istoric sau pură fantezie, telenovelele sunt devorate de români. Ce îi încântă, ce îi fascinează? În spatele acestor producții, există o armată de experți care știu să ofere, pe tavă, dependență.

Aurora Liiceanu, psiholog: E ca și când te uiți pe gaura cheii, ce face vecinul tău. Nu te gândești ce e-n capul vecinului, ci ce face vecinul!

Lucian Georgescu, regizor și scenarist: Este una dintre principalele modalități de spălare a creierului majorității populației globului.

Florin Dumitrescu, scriitor: Cred că este important să ai, înainte, o desfășurare epică cu rudenii: cu frați, surori care se despart și se revăd după mult timp, incesturi, adulter... //...// Și, după aceea, revelații: după o perioadă, "Iată, el e fratele tău!". "Nu, nu pot să cred!". "Tu ți-ai omorât mama!". Tot felul...

Aurora Liiceanu, psiholog: Eu cred că ei au psihologi, când fac asta - se termină totdeauna într-o chestie: "Mă, oare ce face, mă, moare sau nu moare?", "Se-nsoară, nu se-nsoară?", "Se desparte, nu se desparte?", "Moare copilul? Ce face la naștere?"

Telenovelele ne-au învățat că "Și bogații plâng", că niciun scenariu nu este prea fantezist, dacă ai spectatorii potriviți. Până la urmă, evadarea de pe canapeaua din sufragerie poate fi o terapie mai ieftină decât o consultație la psiholog.

Aurora Liiceanu, psiholog: Totul e telenovelă! Viața ta, viața mea, viața oricăruia dintre noi poți s-o tai în bucățele, ca pe morcov, și să faci o telenovelă sau un serial din ea!

Lucian Georgescu, regizor și scenarist: E gumă de mestecat pentru ochi! Mestecăm.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri