Ofiţerii SIAS, gata să contracareze atacuri chimice. Au echipamente de ultimă generație

Data publicării:
costume

Ofiţerii SIAS sunt pregătiţi să intervină la incidente chimice sau biologice. Din fonduri europene au fost cumpărate echipamente de ultimă generaţie, în valoare de 3 milioane de euro, care îi ajută să ajungă în zone contaminate, fără să îşi rişte viaţa. Au inclusiv un aparat care identifică particule şi arată pe ce distanţe s-au răspândit substanţele periculoase, pentru ca populaţia să fie evacuată la timp, în caz de nevoie.

Cms.şef. Alexandru Scurtu, director SIAS: Cel mai negru scenariu este o bombă murdară care poate fi folosită în spaţiul public, care potenţează răspândirea în aer de agenţi biologici, chimici sau radiologici.

Dacă acest scenariu ar deveni realitate, poliţia este de acum pregătită să contracareze efectele. Ofiţerii au aparatură de detecţie iar autospecialele sunt dotate cu tehnică de ultimă generaţie.

Poate cel mai important este noul tip de costum care a intrat în dotarea forţelor de ordine. Rezistă nu doar la presiunea exercitată de o bombă dar şi la elementele pe care suflul unei exploziii le poate împrăştia în aer.

Din acest motiv, echipamentul cântăreşte 31 de kilograme.

Dacă există bănuieli că un colet suspect ar fi contaminat cu substanţe periculoase, în ajutor vine robotul special „antrenat”.

Ag.şef adj. Gheorghe Roşca, Birou CBRN, SIAS: Putem face măsurători radiologice în apropierea coletului, pentru a nu expune colegii , după care îmbrăcăm costumul.

Poliţiştii primesc sprijin în astfel de intervenţii de la cercetători. O parte din aparatura cumpărată este în grija Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru fizica materialelor.

Astfel, specialiştii de aici pot analiza orice probă adusă de poliţişti.

Andrei Gălăţeanu, cercetător INCDFM: Cu mănuşa infractorului şi aşa mai departe, noi spunem ce e pe ea. Dacă e contaminată, dacă e un element dintr-un explozibil chiar la concentraţii foarte mici.

Anul trecut, poliţiştii au fost chemaţi să intervină în 11 situaţii în care au fost găsite elemente radioactive la gropile de gunoi din jurul Bucureştiului.

Cms.şef. Alexandru Scurtu, director SIAS: S-au găsit diverse obiecte vestimentare care erau contaminate cu un izotop radioactiv al iodului, care poate produce afecţiuni, ulterior, de genul cancerului.

Acelaşi tip de echipamente a fost cumpărat din bani europeni şi pentru vecinii bulgari, parte din proiect. Astfel, forţele de ordine româno-bulgare sunt pregătite să intervină în cazul unei situaţii de urgenţă la graniţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri