Dronele sunt cheia pentru a câștiga avantaj în fața Rusiei, spune șeful armatei ucrainene

Data publicării:
Photo of Ukrainian soldiers training with a drone
Analiștii militari spun că dronele ar putea oferi Ucrainei un avantaj tehnologic în fața Moscovei. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Dezvoltarea sistemelor fără pilot, a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj față de forțele ruse „superioare numeric”, a declarat comandantul șef al armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, luni, conform Reuters.

„Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot este prioritatea mea”, a spus Sîrski pe Telegram după întâlnirea cu adjunctul său, Vadym Sukharevskyi. „Căutăm soluții asimetrice pentru a obține un avantaj calitativ față de un adversar superior numeric”, a mai scris Sîrski.

Folosirea dronelor din ce în ce mai mult de către ambele părți a mutat focusul de pe conflictul de pe câmpul de luptă, la lovituri rapide și letale asupra infrastructurii militare, energetice și de transport.

Pe măsură ce armata ucraineană este depășită pe câmpul de luptă, forțele Moscovei au crescut presiunea pe întreaga linie a frontului și au obținut câștiguri graduale.

Președintele Vladimir Putin, căruia i s-au acordat duminică încă șase ani la putere după ce a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia, a declarat că forțele moscovite au un avantaj pe câmpul de luptă din Ucraina și a promis că va continua operațiunea sa militară.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca parte a reformelor sale militare, a ordonat în februarie crearea unei filiale a forțelor armate ale Ucrainei dedicată dronelor. Sukharevskyi a fost însărcinat cu dezvoltarea sistemelor fără pilot și utilizarea lor de către soldați.

Analiștii militari spun că dronele ar putea oferi Ucrainei un avantaj tehnologic în fața Moscovei, având în vedere lipsa de obuze de artilerie și alte arme tradiționale. Dar industria rusă a dronelor se dezvoltă și ea rapid.

Pe măsură ce dronele devin mai mici, mai letale și pot zbura mai mult, pot pătrunde mai adânc pe teritoriul rușilor, Ucraina se folosește de ele pentru a ataca rafinăriile de petrol din Rusia, eliminând aproximativ 7% din capacitatea sa de rafinare în primul trimestru.

Atacurile cu drone aeriene și maritime ale Ucrainei asupra flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, dintre care unele au avut succes, au determinat, de asemenea, ministerul rus al Apărării să promită, în weekend, că va proteja flota de viitoare atacuri.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a început în urmă cu mai bine de doi ani și de atunci a ucis mii de oameni de ambele părți și a strămutat milioane de ucraineni.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri