A patra încercare. Bătălie pe Registrul Comerţului

Data publicării:
26022013 20m 20registrul 20comertului-51719

În mod bizar, nu Ministerul Justiției are o problemă cu această preluare, ci camerele de comert din județe, care spun că banii nu ar trebui concentrați la centru în București.

Miza o reprezintă cei 60 de milioane de euro încasați în fiecare an de Registrul Comerțului pentru a opera în acte orice schimbare în structura unei firme, de la înființare la radiere.

Care sunt motivele inițiatorilor

Iniţiatorii proiectului de lege, prin care Registrul Comerțului ar trece la Camera de Comerț, consideră că această instituție trebuie să fie controlată de mediul de afaceri şi nu de Ministerul Justiţiei, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Nu văd niciun fel de justificare ca oficiul Registrului Comerțului să rămană la Ministerul Justiției. Acesta trebuie administrat de camerele de comerț unde vin comercianții și se strâng fondurile tot în interesul comercianților”, a explicat Mircea Grosaru, unul din iniţiatorii proiectului de lege.

Registrul Comerţului realizează anual venituri de peste 60 de milioane de euro, din taxele achitate de societăţile comerciale. Instituţia mai dispune şi de un patrimoniu evaluat la peste 10 milioane de euro.

„Am spus întotdeauna, suntem de acord cu revenirea Recom la camerele de comerț în condiții avantajoase”, a spus Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii Ploieşti.

Ce spun camerele de comerț din țară

Şefii camerelor de comerţ judeţene susţin transferul Registrului, însă au şi ei o serie de obiecţii. Mai exact, şefii din teritoriu nu sunt de acord ca veniturile şi patrimoniul să fie gestionate exclusiv la nivel central, de Camera de Comerţ şi Industrie a României, instituţie la cârma căreia se află avocatul Mihail Vlasov.

„Pericolul este ca toată concentrarea și decizia să se ducă spre o singură persoană sau un grup de persoane, printe alte prevederi se specifică și că 90% din veniturile realizate de Recom se va stabili cum vor fi cheltuiți de catre biroul de conducere al camerei naționale, adică 4-5 pers”, Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii Dolj.

Registrul Comerţului gestionează informaţii despre toate firmele din România şi încasează taxe de la acestea, pentru operaţiuni precum înregistrările şi radierile companiilor. Este a pentru a patra oară în ultimii şapte ani când se încearcă transferul Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerei de Comerţ a României. De fiecare dată, iniţiativa a fost respinsă la Curtea Constituţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri