Adrian Vasilescu: Am citit contractul Ioanei Băsescu. Cred că toate lucrurile sunt în spiritul și litera legii

Data publicării:
sediul cec bank

Actualizare 14:25:Nu s-au încălcat nici legile, nu s-au încălcat nici normele și regulementele BNR și, cu atât mai mult, nu s-au încălcat normele interne ale băncii. Eu zic să lăsăm ca lucrurile să fie clarificate de cei în drept să facă acest lucru”, a declarat Radu Ghețea. 


Am citit contractul Ioanei Băsescu. Cred că toate lucrurile sunt în spiritul și litera legii. Am vocație de jurist și stiu să citesc un contract. Nu mi se pare nimic în afara legii”, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„Mie, ca jurist, nu mi s-a părut nimic în neregulă în acest contract”, a subliniat Vasilescu.

Vasilescu a precizat că, deși șeful Supravegherii din Banca Centrală, Nicolae Cinteză, este amic cu Radu Ghețea, este exclusă orice prezumție de incorectitudine și că acesta nu face parte din comisia de control și nu are decât dreptul de a citi actul de control și de a-l remite conducerii BNR.

Vasilescu a spus că aceasta este o inspecție de conformitate, care urmărește un singur lucru și anume să nu apară un risc de instabilitate, de nelegalitate.

„Asigur opinia publică că această inspecție de la CEC va scoate la sânge tot ce este acolo, dacă este ceva în neregulă”, a completat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului a mai spus că poate fi vorba de o singură sancțiune, pentru că este vorba de un contract comercial, care nu intră în prevederile supravegherii Băncii Centrale.

„În condițiile în care ar fi nereguli, ar proviziona acest credit, adică ar obliga CEC, pentru că ar fi de un provizion de 100%, să scoată din circuitul tranzacțional un milion de euro, să-l pună deoparte pentru a garanta cu milionul CEC-ului, nu cu altă garanție, acest credit. Acest milion stă acolo în cămara CEC și, dacă s-ar întâmpla ceva – un incident de neplată, o întârziere – din milionul acela se ia o sumă lună de lună și se acoperă rambursarea. Asta este singura sancâiune pentru că nu intra în sistemul de supraveghere al BNR potrivit tratatului european”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, Vasilescu a adăugat că BNR nu are dreptul să spună public nimic din ce a găsit în neregulă la CEC Bank. În plus, dacă sunt nereguli, contractul rămâne în vigoare, pentru că BNR nu are dreptul să intervină în contract.

BNR a declanșat o anchetă la CEC Bank în cazul creditului acordat fiicei președintelui, Ioana Băsescu. CEC Bank i-a acordat acesteia un credit de 1 milion de euro pentru achiziția unui teren în Călărași. BNR va verifica în ce condiții s-a acordat împrumutul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri