Impozite pe punctele ANRP de despăgubire a foştilor proprietari

Data publicării:
anrp_29096700

Modificările legislative pregătite în domeniul fiscal vor afecta puternic deţinătorii de puncte de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Guvernul are în vedere introducerea unui impozit de 3% pentru  veniturilor realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, atunci când aceste venituri depăşesc 100.000 de euro, potrivit Economica.net. Ar urma să fie un impozit aplicat inclusiv pentru titlurile de plată obţinute în baza punctelor ANRP, iar, conform planurilor guvernului, noile prevederi ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Scutire eliminată

Legea 165/2013, care a introdus sistemul de compensare prin puncte a celor deposedați abuziv de regimul comunist, prevedea expres scutirea de impozit.

Deținătorii de puncte ANRP sunt în situația în care vor trebui să suporte o penalizare suplimentară, pe lângă faputul că sunt nevoiți să aștepte plata eșaonată chiar și după  foarte mulți ani de întârzieri. Conversia punctelor în numerar se poate face în limita a cel mult 20%  pe an.  2017 este primul an în care statul face plăți în baza punctelor și în același timp, ultimul în care tranzacțiile nu sunt impozitate.

Din cauza eșalonării plăților și riscul ca unele tranșe să fie amânate, unii deținători au optat pentru vânzarea pe piața secundară a punctelor. Deși  tranzacțiile se fac prețuri cu discount, avantajul este cele al încasării imediate a banilor.

Chiar și deținătorii care au solicitat încasarea unei tranșe de 20% de la stat pot în continuare să tranzacționeze ce mai au. Pentru a dispune cum doresc de puncte, deținătorii trebuie să solicitate Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților eliberarea unui nou certificat care să ateste număr de puncte rămase. În lipsa acestuia, riscul este de a deveni captiv plăților de la stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri