ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Băncile străine îşi iau înapoi banii pe care i-au pompat în filialele româneşti

Data publicării:
bani 5-2

Aşadar băncile locale vor trebui să-și acopere creditele neperformante. Și cu asta se complică treaba. Piața românească nu are resurse financiare cu care să alimenteze băncile, e dependentă de banii externi. În acest contex nu este de aşteptat creditarea la discreție.

Procesul prin care băncile-mamă îşi reduc expunerea pe România se va accentua în perioada următoare, spune şeful Supravegherii din cadrul Băncii Naţionale, Nicolae Cinteză, citat de Ziarul Financiar.

Asta înseamnă că presiunea asupra filialelor locale va creşte. Până acum, retragerile de finanţări au fost acoperite prin suplimentări de capital de 1,7 miliarde de euro şi din resurse proprii ale filialelor.

Procesul de retragere a finanţărilor externe, a început din a doua jumătate a lui 2011, după expirarea aşa-nmitului Acord de la Viena, semnat în 2009 de principalele bănci străine. Prin acel acord, băncile semnatare, printre care Erste, Raiffeisen Bank şi Societe Generale, s-au angajat să menţină liniile de finanţare pentru filialele româneşti vreme de doi ani. Era un termen până la care se considera că va trece ce e mai greu și apoi mediul economic se va îmbunătăți. Criza însă s-a prelungit.

Liniile de finanţare externă au ajuns la un vârf de 25 de miliarde de euro în vara lui 2011, cam la acelaşi nivel înregistrat înainte de izbucnirea crizei.

Sumele s-a menţinut în jurul nivelului de 22-23 de miliarde de euro până la expirarea acordului, în primăvara lui 2011.

Apoi, băncile străine au început să-şi scoată treptat banii din România. Se vedeau tot mai clar semnele unei retrageri, şi chiar guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, atrăgea atenția.

Scurgerea de bani a fost însă ţinută sub control

Raportul de ţară al Fondului Internaţional Monetar din iulie anul aceasta arată că procesul s-a făcut ordonat şi moderat şi că băncile-mamă şi-au redus finanţările către subsidiare cu circa 20 la sută de la începutul lui 2012 şi până în aprilie 2013.

La finele primului trimestru al anului, finanţările externe primite de băncile din România au scăzut sub pragul de 20 de miliarde de euro, cel mai mic nivel de la începutul crizei încoace. Cu acelaşi fenomen s-au confruntat toate ţările din Europa de Est. Băncile occidentale au scos bani din filiale pentru a-i duce acasă. Instabilitatea din zonă şi perspectivele spargerii zonei euro au accelerat plecarea banilor străini din băncile est-europene. Aproape 75 la sută din activele bancare din Europa Centrală şi de Est sunt deţinute de bănci occidentale, cele mai expuse fiind România, Ungaria şi Bulgaria.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare avertiza recent că băncile din Europa de Vest au accelerat retragerea fondurilor din subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est, evoluţie care ar putea ameninţa stabilitatea financiară şi economică din regiune.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât costă porumbul fiert în stațiunile de la malul Mării Negre. Prețuri 2024
Digi FM
Euro 2024: Adrian Rus i-a uimit pe jurnaliștii străini, în timp ce belgienii Onana și De Bruyne i-au lăsat cu...
Pro FM
Se cunosc de aproape 30 de ani, dar au avut și tensiuni și chiar nu și-au vorbit. CRBL, despre prietenia cu...
Film Now
Jason Momoa, primele declarații despre Adria Arjona. Cum își petrec cei doi timpul împreună
Adevarul
Megastructuri dacice descoperite după 2000 de ani, cu tehnologia LiDAR. Unde sunt și ce rol aveau VIDEO
Newsweek
VIDEO Ce se întâmplă cu racheta hipersonică SUA ce zboară cu 5 km/secundă. China și Rusia jubilează
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
Russell Crowe reacționează după ce Dakota Johnson s-a plâns de experiența cu „Madame Web”. Ce-i reproșează...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia