Apicultura, o afacere profitabilă. Câştigurile lunare pot depăşi 10.000 de euro

Data publicării:
9-albine-ss

Wilhelm Tartler are 200 de stupi în localitatea Hamba, la 10 kilometri de Sibiu. Apicultorul i-a aşezat la poalele unui deal, într-o zonă în care nu se folosesc îngrăşăminte chimice pentru culturile agricole sau pentru livezi. 

,,Noi lucram ecologic. Asta înseamnă că încercăm să facem o miere cât mai curata posibil. Ceea ce înseamnă puţine chimicale în stup, sau chiar deloc, ceea ce în apicultura convenţională este un obicei", spune Wilhelm Tartler.

El produce 15 sortimente de miere şi vinde lunar sute de borcane în magazinele şi hipermarketurile din toate colţurile ţării şi exportă în Franţa şi Germania. Un borcan costă 20 lei.

Apicultorii români sunt invidiaţi de cei din străinătate. Germanii spun că în ţara lor sunt multe reguli şi de aceea e greu pentru apicultori să se organizeze. „În România nu e aşa de greu să produci miere. Iar mierea din România e mai ieftină decât cea din Germania”, recunoaşte Jurgen Hildebrandt.

În tot judeţul Sibiu sunt 18 producători de miere ecologică. Kilogramul de miere polifloră se vinde cu 25 de lei, cea de salcâm cu 30 de lei, iar cea de brad cu 35 de lei, ultimele două fiind şi cele mai căutate de clienţi.

Într-un an călduros, o astfel de afacere aduce un profit lunar de cel puţin 15.000 de euro, spun specialiştii.

Numai în judeţul Sibiu, producţia anuală de miere se apropie de 1.300 tone. Trei sferturi din cantitatea de anul trecut s-a exportat. Străinii preferă mierea românească pentru că este mai ieftină decât cea produsă la ei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri