Banca J.P.Morgan vrea monedă după modelul Bitcoin

Data publicării:
bitcoin

La fel ca Bitcoin, sistemul J.P.Morgan ar permite utilizatorilor să efectueze plăţi electronice anonime pe internet, fără să fie nevoiţi să-şi dezvăluie numele, numărul contului sau să plătească comisioane, arată documentele depuse pentru obţinerea patentului, potrivit Financial Times.

Sistemul J.P.Morgan prevede crearea de „bani virtuali” care vor fi păstraţi într-un portofel online, asemănător cu fişierele utilizate pentru bitcoin.

Metoda băncii vizează, de asemenea, înfiinţarea unui registru public al tranzacţiilor realizate cu această tehnologie - caracteristică din nou similară Bitcoin.

Cererea J.P.Morgan pune în lumină cursa dintre marile bănci, operatorii de carduri şi companii precum Google, Apple şi PayPal, toate dornice să obţină un profit cât mai mare pe piaţa în expansiune a serviciilor de plăţi online.

Graba de a prinde trenul este justificată în contextul acestei popularități în creștere a monedei virtuale. Însă, de fapt, intențiile sunt mai vechi. JPMorgan a depus o aplicație pentru un patent similar în 1999. Potrivit unor surse din bancă, ideea plăţilor anonime a reapărut în 2003 și de-a lungul anilor s-a tot discutat pe această temă.

Abia acum devine realitate această idee, când lumea s-a obișnuit cu ideea unei monede virtuale. Și riscul cel mai mare este ca Bitcoin să fie urmată de zeci de monede de plată. La început, sistemele vor fi limitate, dar odată cu răspândirea lor se poate pierde controlul. În lipsa unor reglementări clare, masa monetară nu este limitată, valoarea se poate multiplica fără o bază reală. Se poate crea foarte ușor inflație. Practic, băncile comerciale vor avea posibilitatea să emită monedă, un drept rezervat băncilor centrale. Foarte ușor se pot crea bule speculative.

Ultima criză a fost generată tot de o formă de bani virutali, chiar dacă în alt sens. Activele erau umflate doar pentru că erau împachetate frumos. Era vorba de produse financiare derivate bazate inițial pe un activ suport cu care de fapt nu mai aveau nicio legătură. Apoi castelul de cărți s-a prăbușit. Și problema cea mare este că găurile făcute de acest gen de bani virtuali sunt acoperite cu bani cât se poate de reali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri