Băncile încearcă să scape de procesele intentate de clienți oferind dobânzi mai mici

Data publicării:
banca mediafax

Presaţi de procesele aflate pe rol, bancherii cheamă clienţii la negocieri. Sergiu Olteanu a împrumutat 45.000 de euro în urmă cu şase ani, să îşi cumpere o casă la Câmpina. Doi ani a plătit 400 de euro pe lună, după care a dat banca în judecată pentru că dobânda nu era calculată corect şi plătea comision de risc.

După patru ani de procese, când termenul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primit o ofertă din partea bancherului: dobândă mai mică şi rata redusă cu 100 de euro. Continuă însă procesul pentru că vrea şi banii plătiţi pentru clauzele abuzive.

Eu ar trebui să primesc cam 200 de euro pe lună, timp de patru ani, bani pe care i-am plătit băncii timp de patru ani”, spune Sorin Olteanu.

Oferta nu vine însă fără condiţii. În actul adiţional se menţionează clar că un client care acceptă propunerea nu va mai da banca în judecată în dosar. Reprezentanţii băncilor susţin că ofertele de renegociere au fost făcute în permanenţă clienţilor care începuseră demersuri în justiţie.

Propunerile făcute clienților datează cu trei, patru ani în urmă. E vorba de sute de clienți care au acceptat și de grupuri de sute care nu au acceptat oferta. Banca a propus o înțelegere mutuală indiferent de situația procesului”, spune Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci comerciale.

Una din băncile date în judecată de clienţii care au plătit clauze considerate abuzive a fost obligată de instanţă să plătească două milioane de euro reclamanţilor. În alt proces, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că 70 de români au dreptul să li se returneze sumele plătite în plus şi dobânda aferentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri