A. Dragu: Putem reveni la un deficit structural de 1% în 2020

Data actualizării: Data publicării:
ANCA PALIU DRAGU_ministerul finantelor_agerpres_8100624

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, luni în Parlament, că România are o creştere economică sustenabilă, că există un ritm al cheltuielilor şi al investiţiilor care să asigure atingerea ţintei de deficit bugetar pentru anul acesta, iar pe termen mediu, statul român se va încadra într-o revenire în ţinta de deficit structural care ar putea ajunge la 2,9% în 2017, urmat de scăderi succesive până la 1% în 2020.

ANCA PALIU DRAGU_ministerul finantelor_agerpres_8100624
FOTO Agerpres

”Anul acesta a fost o deviere de la ţintă în urma reducerii de taxe şi impozite adoptate prin Codul fiscal, anul trecut, dar şi a măsurilor de creştere a cheltuielilor bugetare adoptate în 2015 cu un efect cumulat de creşteri, de cheltuieli şi de reduceri de venituri de 23 de miliarde de lei, respectiv circa 3% din PIB”, a spus ministrul de Finanţe, citat de Agerpres.

Ea a precizat că potrivit recomandărilor de ţară adoptate de Consiliul Europen în 2016, România trebuie să realizez o ajustare fiscal-bugetară anuală de 0,5% din PIB în 2017. ”Având în vedere că spaţiul fiscal este extrem de redus şi anume un deficit bugetar estimat de 2,9% din PIB în 2017 şi o estimare din partea Comisiei Europene de chiar 3,4% din PIB pentru anul următor sunt necesare continuarea reformelor structurale la care am lucrat anul acesta şi implementarea unor politici salariale prudente”, a declarat Dragu, precizând că evitarea măsurilor prociclice este esenţială pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice înregistrate de economia românească şi confirmate de Comisia Europeană în februarie, anul acetsa, când România a fost scoasă de pe lista ţărilor cu dezechilibre macroeconomice.

Ministrul Finanţelor a adăugat că a arătat în discuţiile cu instituţiile europene că, graţie stabilităţii financiare, România poate reveni la ţintele de deficit structural într-un orizont de termen mediu. ”2,9% în 2017, 2,4% în 2018, 1,9% deficit în 2019 şi în jur de 1% deficit structural în 2020”, a arătat Dragu.

Pe de altă parte, Anca Dragu a reamintit ceea ce premierul Dacian Cioloş a declarat la începutul săptămânii trecute în Parlament şi anume că Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu vrea să schimbe filosofia fiscală în niciun fel, pe niciun palier, fie impozitare directă, indirectă sau de modificare a sistemului de contribuţii sociale. ”Aşadar, nu creştem nicio contribuţie socială obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator”, le-a spus ministrul Finanţelor deputaţilor.

Ea a adăugat că persoanele fizice, cele cu activităţi independente şi profesiile liberale nu sunt vizate de creşterea impozitării. ”De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscală. Consider că modificări semnificative ale regulilor fiscale trebuie să fie dezbătute şi votate în Parlament. Proiectul pe care l-am avut în vedere şi pe care l-am asumat se referă strict la prevederi de debirocratizare şi de simplificare”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Potrivit Ancăi Dragu, deficitul bugetar după primele opt luni este redus, de 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetară deficitul bugetar a fost menţinut la 2,8% din PIB în termeni cash şi 2,95% din PIB în metodologia europeană. ”Nu vedem niciun pericol de depăşire a acestor ţinte de deficit bugetar în 2016. Mai mult, fondurile de rezervă acumulate în Trezorerie sunt estimate să acopere necesarul de finanţare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internaţionale în managementul lichidităţii. Soldul bugetar redus este rezultatul atât al unei execuţii bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cât şi îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare”, a precizat Dragu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri