Sari la conținut

Acuzaţie la adresa Guvernului | Polistirenul ar putea fi interzis în construcții

Producătorul român Adeplast susţine, într-o scrisoare de schisă, că Guvernul ar dori să introducă un normativ de securitate la incendiu a construcţiilor prin care se elimină polistirenul la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor, în favoarea vatei bazaltice.

izolatie polistiren 2

Acest lucru va duce la dispariţia unei industrii de 100 de milioane de euro, dar şi la creşterea preţurilor locuinţelor, potrivit Adeplast, informează Economica.net.

Adeplast acuză autorităţie statului că vor să introducă un normativ de securitate la incendiu care va duce la interzicerea folosirii polistirenului, în favoarea vatei bazaltice. Inițiativa ar aparține Ministerelor Administrației și Internelor.

"Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltica ar fi disponibila în România la nivelul cererii sau necesităţilor", se arată în scrisoarea deschisă a producătorului Adeplast.

Compania mai spune că industria producţiei de polistiren, o piaţă de 100 de milioane de euro, ar dispărea şi peste 1.200 de muncitori şi-ar pierde locurile de muncă. De asemenea, pe plan local nu există capacităţi de producţie a vatei bazaltice.

În plus, una dintre consecinţele folosirii vatei bazaltice, care are un cost dublu faţă de termosistemele bazate pe polisiren, este de a duce la creşterea preţurilor construcţiilor noi, dar şi a apartamentelor din blocurile ce urmează a fi reabilitate termic. Şi lucrările de reabilitare vor fi mai scumpe, datorită preţului mai mare la vată bazaltică, importată. 

Adeplast mai spune că România trebuie să reabiliteze blocurile până în 2020 şi că există posibilitatea activării procedurii de infrigement împotriva ţării noastre de către Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, obligată să plătească 15.000 de euro pe zi.

Ce vrea Adeplast 

Adeplast cere modificarea normativului de securitate la incendiu a construcţiilor şi alinierea acestuia la practicile Uniunii Europene prin introducerea noţiunii de termosistem sau sistem de termoizolatie agrementat naţional şi referirea şi introducerea de condiţii de încadrare într-o anumită clasa de reacţie la foc a termosistemului ca tot unitar, ca întreg şi nu a părţilor lui componente, a materialelor, obligativitatea folosirii clasei de reacţie la foc "E" a polistirenului, aşa cum se procedează în toată Europa şi renunțarea în cuprinsul textului de normativ la orice recomandări de genul "Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa... ", care are caracter anticoncurenţial şi constituie un pretext pentru avantajarea unui material în detrimentul altuia.

Poziţiile exprimate de Adeplast mai sus sunt împărtăşite de producători români de polistiren, precum şi de producătorii europeni de materii prime - BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor.

Pe aceeași temă