BUSINESS CLUB. Bani din cioburi. Doar 20% din deșeurile din sticlă sunt reciclate

Data publicării:
deseuri sticla

Patronii unor fabrici de reciclare susțin că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană anul viitor pentru ca prea puțină sticlă este reciclată. Dintr-un volum total de 350.000 de tone de deșeuri de sticlă, borcane, parbrize și geamuri, doar 20% ar fi refolosite. Restul ajunge la groapa de gunoi. Aceasta deși datele oficiale arată că rata de colectare a deșeurilor din sticlă este de aproape 60%, peste obiectivul fixat de Uniunea Europeană, de aproape 50%. Patronii de fabrici pun însă la îndoială statisticile.

„Cantităţile nu se văd la porţile noastre, astăzi lucrăm undeva la 10% din capacitate”, spune Constantin Damov, directorul unei fabrici de reciclare a sticlei.

Capacitatea maximă a fabricii este de 110.000 de tone pe an, ceea ce înseamnă că unitatea ar fi capabilă să recicleze într-o singură săptămână toate deșeurile din sticlă din Capitală.

Din mormanele de gunoaie ies mai apoi granule de sticlă de puritate de 99%. Aceste granule sunt mai apoi vândute către producatorii de ambalaje din țară și din străinătate. Pentru moment, producția este mică, pentru ca și materia primă - deșeurile - este redusă. Taxa pentru groapă este mică, așa că mulți dintre colectorii de deșeuri aleg să arunce pur și simplu sticla în loc să o ducă la o fabrică de reciclare. Cei care aleg să-și recicleze ambalajele din sticlă primesc până la 20 de euro pe tonă. Alte state europene, precum Suedia sau Finlanda, reușesc să recupereze și să recicleze deșeurile din sticlă în proporție de 100%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri