BUSINESS CLUB. Buget mai redus pentru UE. Cuvântul de ordine, eficiența cheltuielilor

Data publicării:
comisie europeana

Discuţiile gravitează în jurul îmbunătăţirii resurselor proprii ale Uniunii Europene. Mai precis, tema arzătoare este valoarea adăugată pe care o generează bugetul blocului comunitar.

Bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 este, pentru prima dată în istoria Uniunii, mai redus decât cel precedent, care se încheie anul acesta. Ţările contribuitoare au cerut un buget mai mic. Iar Germania, cel mai vocal contribuitor, insistă şi asupra unei mai bune cheltuiri a banilor.

Se pune însă problema dacă banii sunt folosiţi mai eficient la nivelul Uniunii Europene decât la cel naţional sau regional. În 2010, de exemplu, un european a plătit, în medie, sub un euro pe zi pentru a finanţa bugetul Uniunii Europene. Suma este infimă în comparaţie cu beneficiile pe care ai Uniunii, spune Comisia Europeană, potrivit Euractiv.

Bugetul Uniunii Europene este mai mic decât cel al statelor membre de dimensiune medie, precum Austria sau Belgia.

Parlamentul European cere şi un mai mare control asupra programelor finanţate cu bani europeni. Sunt numeroase cazurile în care banii europeni au fost folosiţi în alte scopuri.

Portugalia a cheltuit sute de milioane de euro pentru porturi şi helioporturi care nu pot fi folosite. Italia a folosit aproape un milion de euro din fonduri europene pentru un concert susţinut de Elton John. Comisia Europeană a declanşat o anchetă pe această temă.

Iar România ocupă un loc de vază în clasamentul ţărilor cu cele mai multe fraude cu bani europeni. În plus, România a atras puține fonduri, iar când le-a atras, le-a cheltuit fie pe campanii de promovare turistică a unor sate fără obiective, fie pe parcuri în câmp sau piscine la margine de gârlă.

Analiştii sunt de părere că statele membre ar putea să facă economii importante dacă gradul de armonizare ar fi mai mare. Un studiu recent arată că ţările Uniunii Europene ar putea economisi între 420 de milioane de euro şi 1,3 miliarde de euro anual dacă şi-ar reduce numărul de misiuni diplomatice şi şi-ar reuni serviciile consulare.

Un grup de specialişti desemnat de Comisia Europeană, Parlament şi Consiliu se va ocupa de revizuirea resurselor Uniunii Europene şi va întocmi o listă de propuneri înainte de adoptarea bugetului pentru exerciţiul financiar care va începe după 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri