BUSINESS CLUB. Calculatorul românesc, în insolvenţă

Data publicării:
24012013 20felix-45559

Acum 23 de ani, totul se calcula în România pe mașini Felix, de la salarii, la cercetări academice, până la planurile cincinale. Pe calculatoarele Felix se lucrau toate statisticile şi se rulau toate programele informatice din România înainte de 1989.

ICE Felix a produs mai multe familii de mini şi microcalculatoare şi, începând cu mijlocul anilor 1980, a trecut la realizarea de calculatoare personale HC, un tip de precursor al PC-urilor de astăzi.

Gloria industriei IT de dinainte de 89, ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti a fost înfiinţată în 1970 şi a început să producă sisteme de calcul pe baza licenţelor achiziţionate de la compania franceză CII din Franţa.

Nu a reușit să țină pasul cu tehnologia modernă

Situaţia de la IC Felix seamănă într-o oarecare măsură cu cea de la Sony, evident păstrând proporţiile. Fabrica româneasca nu a reuşit să ţină pasul cu tehnologia modernă, ceea ce va duce cu siguranţă la dispariţia ei.

Declinul întreprinderii româneşti de calculatoare a început însă după Revoluţie, când tehnologia de peste hotare s-a dovedit mai bună decat ceea ce produceau inginerii de la Felix.

După 1989, compania a încercat colaborări cu IBM, LOGITECH, Hewlett Packard, dar şi alte companii din domeniu. În fiecare caz în parte a fost un eșec.

Preluată de Farmexim

Compania a supravieţuit în urma unor contracte clasificate încheiate cu armata, însă datoriile se tot acumulau. Aşa că, în cele din urmă, ICE Felix este supusă unei privatizări cu cântec. Plină de datorii şi fără rezultate spectaculoase în cercetare, compania prezenta, totuşi, un interes deosebit pentru terenurile sale din zona Pipera.

Felix a fost preluată de Farmexim, compania care deține lanțul HelpNet, în spatele căruia stă omul de afaceri Ovidiu Buluc. Felix era o țintă bună pentru Farmexim, erau gard în gard.

Astăzi, cererea de intrare în insolvenţă ar fi consecinţa refuzului Farmexim de a plăti o datorie de 500.000 de euro în contul prelurării unei hale şi a unui teren de la ICE Felix.

Achiziţia a fost făcută în 2008, când a vândut, prin licitaţie deschisă, mai multe terenuri şi construcţiile aferente, din zona Pipera. Cu cele peste 6 milioane de euro încasate şi-a achitat datoriile. La acea dată, Farmexim a preluat hala de circuite integrate, dar suprafaţa de teren aferentă ar fi fost mai mare decât cea aprobată, astfel că în 2010, datoriile totale ajungeau la 700.000 de lei, dar de atunci nu mai sunt disponibile date, deşi ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti este tranzacţionată pe Bursa de Valori Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...