BUSINESS CLUB. China este marea câștigătoare a conflictului din Irak

Data publicării:
steagul chinei-1

Companiile chineze au preluat practic aproape jumătate din producţia de ţiţei a statului arab. Însă ambiţiile asiaticilor sunt mult mai mari, conform jurnaliştilor de la New York Times. Chinezii au făcut o ofertă pentru drepturile comerciale deţinute de grupul american Exxon Mobil la unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din Irak.

China importă deja aproape 1,5 milioane de barili de petrol pe zi din Irak.

Chiar dacă nu au avut nicio legătură cu războiul, companiile chineze de stat au remarcat oportunitatea pieţei petroliere irakiene după înlăturarea lui Sadam Husein şi au investit peste două miliarde de dolari pe an în Irak.

China joacă acest meci în stil mare, a construit în Irak, în apropiere de frontiera cu Iranul, un aeroport propriu pentru a transporta muncitorii către exploatările petroliere din sudul ţării. În hotelurile din portul Basra, oamenii de afaceri chinezi veniţi în Irak îşi impresionează partenerii locali vorbind arabă cu accent irakian.

Însă atu-ul chinezilor este altul. Spre deosebire de executivii companiilor din Vest, precum Exxon Mobil, chinezii acceptă fără probleme condiţiile stricte impuse de guvernul irakian în contractele pentru exploatări petroliere, cu profituri minime. China este mai interesată de accesul la resurse pentru asigurarea securităţii energetice şi dezvoltarea economiei, decât de profit. Aceasta deoarece companiile chineze nu trebuie să răspundă în faţa acţionarilor pentru profitul realizat şi să distribuie dividende, servind exclusiv interesele de politică externă ale Beijingului.

Cu toate acestea, experţii americani în domeniul energiei consideră că prezenţa semnificativă a Chinei în industria petrolieră a Irakului nu reprezintă o problemă pentru interesele Statelor Unite.

Creşterea producţiei de petrol a Irakului, chiar dacă este generată cu ajutorul muncitorilor chinezi, a contribuit la menţinerea sub control a preţului barilului în contextul sancţiunilor impuse de Vest asupra Iranului, un alt producător important.

Totodată, boom-ul industriei de extracţie de hidrocarburi din şisturi în SUA în ultimii ani a redus semnificativ dependenţa de resursele din Orientul Mijlociu, astfel că Statele Unite îşi permit să renunţe la o parte din accesul la rezervele irakiene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri