BUSINESS CLUB. Gazele rusești ruinează Ucraina

Data publicării:
28012013 20gaze 20rusia 20ucraina-46316

Ucraina se află într-o situaţie delicată, ea trebuie să plătească o căruţă de bani pentru ceva ce nu a consumat. Kievul a plătit deja factura pentru cei aproape 25 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut. Asta nu înseamnă că pot sta liniştiţi. Ruşii îi consideră în continuare datori.

De fapt Rusia şi Ucraina se află în dispută în privinţa livrărilor de gaze încă de când cele două state au semnat un contract în 2009. Contractul stipulează că Ucraina trebuie să plătească pentru minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Aşa a fost făcut, cu ruşii care au dictat aproape toate condiţiile.

În alte vremuri nu era o problemă cantitatea pentru că Ucraina avea un preţ bun şi putea să vândă gazul în exces, dar după perioada 2007-2009, cu fricţiunile dintre cele două ţări, Ucraina plăteşte scump. Preţul actual este de 430 de dolari pe mia de metrii cubi, mai scump decât ţări consumatoare din centrul europei.

Această factură poate să fie considerată un avertisment venit de la Moscova în urma tentativelor ucrainienilor de a scăpa de dependenţa gazului rusesc. Autorităţile de la Kiev au anunţat săptămâna trecută semnarea celui mai mare contract de explorare şi exploatare a gazelor de şist cu compania Shell in valoare de 10 miliarde de dolari.

Exploatarea zăcămintelor neconvenţionale ar putea asigura Ucrainei, în timp, independenţă de gazul Moscovei. Asta în condiţiile în care se estimează că ucrainieni deţin locul 3 în Europa în privinţa depozitelor de gaze de şist.

Însă până la exploatarea acestor resurse Ucraina va rămâne dependentă de importurile ruseşti timp de câţiva ani. Cu toate astea ucrainienii speră ca producţia aşteptată de gaze de şist să le întărească poziţia în renegocierea unui contract de furnizare pe 10 ani cu Gazprom.

Ucraina nici nu mai are cum să negocieze dur cu moscova. În trecut, când 90% din gazul pentru Europa tranzita Ucraina, Kievul îşi putea folosi reţeaua ca o armă. O dată cu dechiderea Nord Stream, din Marea Baltică şi construcţia South Stream, tranzitul prin Ucraina s-a redus şi se va duce chiar spre zero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri