BUSINESS CLUB. TVA redus la pâine, o sabie cu două tăișuri

Data publicării:
14012013 20paine-43767

Toate argumentele sunt în favoarea Guvernului. E un produs consumat în cantități uriașe, e o zonă cu o evaziune uriașă și evaziunea cel mai bine este combătută cu taxe mici, astfel încât nivelul redus al dărilor să nu mai merite efortul de a fura ceea ce se cuvine statului. Riscul cu acest TVA diferențiat este că, în loc să te cărpești, mai rău te rupi.

Dacă și cozonacul e tot pâine, o să avem probleme. De aceea, trebuie să discutăm cu ministerul Agriculturii să-mi aducă o situație exactă, să nu ne trezim că toate sunt pâine în România”, a declarat premierul Victor Ponta.

FMI este împotriva unui TVA diferențiat la alimente în primul rând pentru că ar reduce încasările bugetare.

Dar poate că experții ar putea fi convinși cu câteva studii de impact care ar arăta că sumele sunt recuperate din creșterea consumului, dar și de taxe puse pe o cantitate mai mare de produse.

Însă marea problemă este gestionarea unor cote diferențiate de TVA în România. Fiscul nu e capabil să facă așa ceva, din varii motive. Riscul este ca produse diferite să fie introduse sub un nume generic pentru a beneficia de o taxă mai mică.

Numele au semnificaţii precise, dar sunt şi convenţii care se pot schimba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri