BUSINESS CLUB. Un nou tip de afacere: împrumuturile pe Internet

Data publicării:
economie-1

Încă nu este clar dacă acest tip de afaceri pot forma o nouă aripă a ecomoniei sau dacă sunt doar reacţii la recesiunea prelungită.

De la un străin pe internet, la confortul casei tale. Tot mai mulţi oameni adoptă ideea de a împrumuta lucruri de la alţii, în loc să le cumpere. Alex Nisbett foloseşte site-ul Ecomodo pentru a da cu împrumuta şi a împrumuta diferite unelte.

„Este vorba despre optimizarea valorii acelor lucruri pe care le putem împrumuta fără rezerve și altor oameni. E un mod de a vedea produsele drept servicii, nu doar ca pe niște obiecte într-o cutie”, spune Alex Nisbett, utilizator al site-ului Ecomodo.

Economia colaborativă este în plină creștere. Site-urile de partajare a locurilor de cazare sau a mașinilor au devenit obionuite în mediul virtual. Deja nu se mai poate vorbi despre o simplă reacție la recesiune.

General Motors a făcut un parteneriat cu un serviciu de împărțire a mașinilor - Relayrides. Hotelurile Marriott au încheiat o colaborare cu o companie numită Liquidspace, care permite partajarea spațiilor de birou și a celor pentru ședințe.

BMW are un parteneriat cu ParkatMyHouse. Sunt din ce în ce mai multe mărci care văd în asta nu o amenințare, ci o oportunitate pentru a inova.

Dar, pe măsură ce numărul site-urilor de partajare a crescut, au intervenit și probleme legate de asigurări și de taxe. Treptat, acestea s-au rezolvat. Ca multe alte site-uri, Ecomodo face bani din perceperea unor mici comisioane din taxele aplicate clienților.

Tracy Currer este cofondatorul site-ului Ecomodo. Ea spune că economia colaborativă va face ca balanța să încline în favoarea consumatorilor.

Câștigurile pentru cei care folosesc astfel de servicii sunt vizibile. De exemplu, împărțirea unei mașini poate aduce proprietarului o economie de peste 500 de dolari pe lună. Însă mulți se pot întreba cât va dura acest idealism al economiei colaborative. Dar faptul că autoritățile de reglementare și fiscale, precum și marile companii se implică tot mai mult înseamnă că acest tip de afaceri are un potențial de dezvoltare uriaș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri