Cărbune bun de aruncat. Exploatările miniere din Gorj nu mai au cui să livreze lignitul extras

Data publicării:
depoyit carbune

Nu mai puţin 160.000 de tone de cărbune are pe stoc Cariera Lupoaia, de la Motru. O parte din minereu s-a degradat şi, în curând, întreaga cantitate va avea aceeaşi soartă. 

„Lignitul de la cariera Lupoaia ajunge de la 1.800 până la 2.200 de kilocalorii pe kilogram. Cu cât timpul de staţionare în depozit este mai mare, cu atât se înrăutăţeste calitatea. Efectiv, scade puterea calorifică. Puterea degajată de cărbune este mai mică”, explică directorul carierei, David Constantin.

În acest moment, 500.000 de tone de cărbune sunt deja inutilizabile.

Stocurile sunt păzite zilnic de angajaţii carierelor deoarece, din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă, există risc de autoaprindere. Iar angajaţii se pregătesc, de altfel, pentru un asemenea scenariu.

Cea mai mare cantitate de cărbune de la cariera Lupoaia ajunge la Termocentrala Işalniţa, care însă nu mai funcţionează de două săptămâni.

„Pentru noi este o moarte lentă, aşa să zic. Pentru că fiind zonă monoindustrială, totul depinde şi totul se rezumă la acest cărbune şi la această industrie minieră. Funcţionează această industrie minieră, funcţionează şi acest judeţ”, spune directorul David Constantin.

De vină pentru situaţie este faptul că, în ultima lună, Complexul Energetic Oltenia a vândut foarte puţină energie obţinută în termocentrale. Clienţii caută energia eoliană şi hidro, pentru că este mai ieftină. Un megawatt de electricitate produsă de hidrocentrale se vinde cu 125 de lei, un megawatt de energie produs pe bază de cărbune este cu 65 de lei mai scump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri