CE. Absorbția fondurilor europene, discutată la Bruxelles

Data publicării:
eugen 20teodorovici 20ministru 20fonduri 20europene-44029

Situația a patru programe operaționale și cât a absorbit România din fondurile europene sunt principalele teme pe care ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, le va dezbate cu Johannes Hahn, comisarul European pentru politici regionale, şi cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene.

Cei trei înalţi oficiali vor lua în discuție în special situaţia Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, a Programului Operaţional Regional, a Programului Operaţional Sectorial Transport şi a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Care este obiectivul ministrului

La sfârșitul anului trecut, Eugen Teodorovici, proaspăt numit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, declara că vrea să crească gradul de absorbţie al fondurilor europene la 50% în 2013.

Pentru a ajunge la un grad de absorbție de 50%, ministrul Fondurilor Europene spunea că vrea să accelereze ritmul de trimitere a cererilor de rambursare la Comisia Europeană.

Eugen Teodorovici declara că gradul redus de absorbţie al fondurilor europene este cauzat în mare parte de imaginea României. „De multe ori poate stăm mai bine faţă de alte state membre în anumite situaţii. Dar, din păcate, percepţia faţă de România a dus la o abordare mult mai dură şi critică din partea Comisiei Europene”, apreciază oficialul.

Obiectivul de a crește gradul de absorbție al fondurilor europene la 50% în 2013 este trecut și în programul de guvernare al cabinetului Victor Ponta II, în contextul în care nivelul actual al absorbţiei de plăţi totale în România este de 21%, procentaj care include şi prefinanţările, adică banii care au fost daţi de la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri