Chiulul elevilor îi lasă pe părinți fără ajutor social

Data publicării:
elevi sport - 5460730-Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

Părinţii a peste 400 de copii din Bihor nu mai primesc timp de o jumătate de an ajutoare sociale oferite de stat deoarece elevii au prea multe absenţe. În alte 300 de cazuri, alocaţia a fost diminuată pe o perioadă de trei luni.

Reghina Lingurar, din comuna bihoreană Oşorhei, are cinci copii, dintre care trei merg la şcoală. Însă, în primul semestru, unul dintre ei a lipsit câteva zile, motiv pentru care, din luna martie, din alocaţia de 320 de lei au fost tăiaţi 80 de lei. „Nu ştiu ce s-a întâmplat la şcoală, am ajuns în spital cu copiii şi probabil până a dus copilul şi fiică-mea absenţele la şcoală, motivarea, i-au pus absenţi”, a declarat Reghina Lingurar. 

„Copiii fie au absentat din cauză de boală, nu au fost la şcoală sau nu au prezentat scutirea la timp de la medicul de familie”, a spus Melinda Fărcaş, asistent social în cadrul Primăriei Oşorhei. În Bihor există 5.570 de familii care beneficiază de ajutoare sociale. În funcţie de numărul copiilor şi de venituri, alocaţia este cuprinsă între 75 şi 428 de lei. În cazul în care copiii absentează nemotivat, suma este diminuată sau nu mai este acordată timp de câteva luni. Dacă elevul are mai mult de 20 de absențe care nu sunt motivate, alocația se suspendă pe o perioadă de șase luni.

Diminuarea alocaţiei:

- cu 20% - maximum 10 absenţe nemotivate

- cu 50% - între 10 şi maximum 20 de absenţe

- suspendare - peste 20 de absenţe nemotivate

sursă: Legea nr. 277/2010

În primul semestru din acest an şcolar, elevii din Bihor au adunat 700.000 de absenţe, din care 450.000 nu au fost motivate. Din acest motiv, familiile a 750 de copii s-au ales cu reducerea ori suspendarea alocaţiilor de sprijin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri