Constructorii avertizează: Am reintrat în recesiune

Data publicării:
santier

Sectorul construcţiilor este în recesiune tehnică, după trei luni de scăderi succesive faţă de anul anterior. În plus, Guvernul a anunţat că nu mai sunt bani pentru cofinanţarea proiectelor europene. Cu alte cuvinte, primarii din ţară nu mai pot începe proiecte de investiţii cu bani europeni.

Companiile din domeniul construcțiilor se plâng  că Guvernul a blocat proiectele de investiţii, plăteşte cu întârziere şi vrea să dea de lucru doar companiei de stat din domeniul infrastructurii.

După ce Compania de administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că va realiza mai multe proiecte în regie proprie, inclusiv centuri ocolitoare pentru mai multe oraşe, constructorii au început să vorbească despre falimentul firmelor din domeniu. Doar 3% din lucrări pot fi în regie proprie, în special cele de reparaţii şi întreţinere a drumurilor, spun aceştia.

„Acordarea de lucrări în regie proprie nu ţine cont de legea achiziţiilor publice. Accesul firmelor private este închis la aceste proiecte”, spune Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor în Construcții.

E pericol la o firmă de stat unde nu am licitaţie. La stat e un control mai slab al costurilor. E un risc să se angajeze prea mulţi oameni, să fie salarii prea mari, să fie risipă. Aici va trebui monitorizată situaţia permanent”, precizează Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autorităţile spun că pentru a trage o concluzie trebuie să treacă cel puţin un an pentru a vedea dacă lucrările pe care le face statul prin propria companie sunt sau nu mai ieftine decât ofertele firmelor private. Sectorul deja gâfâie: are datorii de peste 400 de milioane de euro de recuperat de la stat pentru lucrări finalizate, dar pe care beneficiarii nu le recepţionează.

„Solicităm public ca aceste recepţii să facă parte dintr-un program al Guvernului de intrare la plată în regim de urgenţă”, declară Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor în Construcții.

„În anul 2016, piaţa utilajelor de construcţii din România a înregistrat o scădere de 40% faţă de 2015. Toate economiile (din alte țări - n.r.), în zona construcţiilor sunt pe plus. Avem o singură excepţie - România, unde guvernanţii consideră că investiţiile publice nu îşi au rostul”, acuză Alexandru Badea, președintele Asociației Distribuitorilor de Utilaje de Construcții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...