Piața de curierat crește constant. În ciuda ineficienței, lider e Poșta Română, menținută în viață de pensii

Data actualizării: Data publicării:
curieri1

Piaţa de curierat din România a depăşit pragul de patru miliarde de lei anul trecut. Cel mai mare aport îl are dezvoltarea spectaculoasă a comerţului online, care a adus în piaţa serviciilor de poştă şi curierat volume foarte mari. Impresionant este că în ciuda ineficienţei, a serviciilor învechite, Poşta Română rămâne principalul jucător din piață. Explicaţia este simplă - pensiile generează mai mult de jumătate din veniturile instituţiei de stat. Aşa este ţinută în viaţă, printr-un sistem învechit.

Anul trecut, potrivit estimărilor KeysFin, afacerile din domeniu au crescut cu peste 5 procente, până la o cifră record de peste 4 miliarde de lei. De altfel, în doar 5 ani, piaţa a înregistrat un avans de peste două treimi.

Curieratul se află în prim-plan cu volume în creștere de la an la an. Transportul de colete este unul dintre domeniile în care există în continuare un potențial semnificativ de creştere. Dovadă este şi faptul că multor firme le este dificil să facă faţă cererii de servicii venită în special de la magazinele online.

Potrivit datelor KeysFin, în prezent în piaţa din România activează undeva la peste 1.500 de companii de curierat.

Văzută de mulți experți drept un domeniu în declin, pe fondul dezvoltării tehnologiei, poșta continuă să rămână, și anul acesta, un serviciu esențial pentru economie. În ciuda problemelor legate de eficienţă, Poşta Română a rămas liderul pieţei din România.

Cifra de afaceri a companiei deținute de statul român prin Ministerul Comunicațiilor a depăşit un miliard de lei şi reprezintă aproape o treime din valoarea totală a pieţei. Însă nu pentru că ar fi foarte eficientă, ci pentru că îşi câştigă jumătate din venituri din plata pensiilor, indiferent dacă performează sau nu.

În prezent din cei 5,3 milioane pensionari cărora statul le plătește pensiile, 3,2 milioane îşi încasează veniturile prin Poșta Română. Anul trecut, după primele 9 luni, Casa Naţională de Pensii plătise deja Poştei comisioane şi taxe de peste 300 de milioane de lei. Asta pentru că la plata unei pensii prin Poştă, statul plăteşte 11 lei, faţă de până în 2 lei în cazul celor care primesc pensia pe card. Şi cu cât pensia este mai mare, cu atât Poşta Română primeşte mai mulţi bani, pentru că în ceea ce priveşte plata prin poştă, taxa de prestări servicii depinde de marimea sumei virate. În plus, compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional. În prezent, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române.

În topul curierilor, Poşta Română este secondată de Fan Curier, companie cu capital privat 100% românesc şi cu afaceri de 586 de milioane de lei. În total, cele mai mare 10 companii au generat aproape 80% din totalul cifrei de afaceri. Chiar şi cu această creştere, România încă se menţine la coada clasamentului internaţional în ceea ce priveşte serviciile de curierat. Văzută drept un indicator al situației economico-sociale, dezvoltarea acestei industrii situează România pe locul 57 în lume, mult în spatele Bulgariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
Digi FM
Elena Lasconi, atac la adresa lui Iohannis?! Ce a răspuns când a fost întrebată ce fel de președinte ar fi și...
Pro FM
Fostul soț al lui Mel B, fotografiat cu zâmbetul pe buze, alături de fiica lor. El și fosta membră Spice...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
Un pensionar cu doar 38 de ani munciți va lua pensie de 8.100 lei la recalculare. Cât e impozitul?
Digi FM
“Eu încărcam roabe cu beton, el spărgea banii cu gagici”. Dumitru Dragomir nu-i plânge de milă lui Irinel...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia