Prima centrală nucleară ridicată de englezi în 20 de ani

Data actualizării: Data publicării:
centrala

Marea Britanie dă undă verde celui mai mare proiect energetic din Europa. Centrala nucleară de la Hinkley Point va costa 18 miliarde de lire sterline şi deja şi-a câştigat numele de „cel mai scump obiect din lume". Ironia ascunde multe controverse.

Nu doar că e prima centrală nucleară ridicată de englezi în ultimii 20 de ani şi marchează o întoarcere la tehnologii considerate riscante, dar centrala va fi deţinută de francezi şi de chinezi.

Compania de utilităţi EDF vine cu două treimi din bani, iar compania de stat din China, CGN, cu o treime. Pentru a tempera fricile că străinii preiau controlul unui sector de importanţă strategică, guvernul britanic a impus şi o serie de reguli. Francezii şi chinezii să nu-şi vândă participaţiile fără să ceară aprobarea statului, spre exemplu. Centrala va acoperi 7% din consumul de electricitate al britanicilor pe următorii 60 de ani. Preţul însă atrage încă o controversă. Francezii au primit un tarif garantat de peste două ori mai mare decât preţul actual al energiei electrice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri