Proprietarul Zara, criticat în Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
zara

Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, proprietar al brandurilor Zara şi Massimo, s-a folosit de tehnici ”agresive” în perioada 2011-2014 pentru a evita plata a cel puţin 585 de milioane de euro, potrivit parlamentarilor ecologişti din Parlamentul European, transmite Bloomberg citat de News.ro.

zara

În lipsa unei reforme a politicilor Uniunii Europene, ”multinaţionalele şi consultanţii lor fiscali, împreună cu statele care optează să se angajeze într-o competiţie fiscală distructivă vor continua să evite eforturile de combatere a transferării profiturilor şi a eludării fiscului”, se arată într-un raport publicat joi în Parlament de către grupul parlamentarilor ecologişti.

Grupul spaniol a respins conţinutul raportului, afirmând că ”se bazează pe premise greşite, care duc la concluzii eronate”.

Inditex susţine că respectă cu scrupulozitate reglementările fiscale pe toate pieţele unde operează.

Inditex este cea mai recentă ţintă a parlamentarilor Verzilor, ale căror rapoarte anterioare au adus în centrul atenţiei maniera în care productorul de mobilă Ikea a evitat să plătească taxe de cel puţin 1 miliard de euro în state ale Uniunii Europene, pe parcursul a şase ani.

Grupul Inditex al miliardarului spaniol Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, a înregistrat anul trecut vânzări de 20,9 miliarde de euro, prin intermediul a 7.100 de magazine din 93 de ţări.

Zara este cel mai important brand al Inditex, generând două treimi din vânzări.

Raportul verzilor vine într-o perioadă în care UE investighează legalitatea acordurilor fiscale pe care companii internaţionale ca Amazon.com şi Starbucks le-au încheiat cu guvernele unor state membre.

Comisia Europeană a anunţat în august o amendă de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi impusă Apple, din cauza unui acord cu Irlanda pe care îl consideră ilegal.

Potrivit raportului pulicat joi de parlamentarii ecologişti, Inditex s-a folosit de practici corporative agresive, în perioada 2011-2014, în special în Olanda, Irlanda şi Elveţia.

Tehnicile respective sunt în prezent legale, dar ridică întrebări, dacă Inditex plăteşte taxe acolo unde îşi desfăşoară activităţile.

”Operaţiunile între companiile grupului sunt verificare regulat de către autorităţile fiscale”, se arată într-un comunicat de joi al Inditex.

Verzii au cerut raportarea obligatorie ţară cu ţară a principalelor date financiare, o bază comună pentru impozitul pe profit consolidat şi un nivel minim al impozitului pe profit la nivelul UE.

Ikea Group a răspuns în februarie că a plătit un impozit pe profit de circa 822 de milioane de euro la nivel global, care echivalează cu un nivel al impozitului pe profit de aproape 20%.

La o audiere în Parlamentul European din luna martie, reprezentanţii Ikea au susţinut că respectă reglementările fiscale internaţionale, punctul de vedere fiind similar cu cel al unor companii vizate de UE, cum sunt McDonald’s şi Apple.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri