Sari la conținut
News Alert

Tribunalul Sibiu a admis falimentul Carpatica Asig

Tribunalul Sibiu a admis, săptămâna trecută, cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de deschidere a procedurii de faliment în cazul Carpatica Asig. Decizia poate fi atacată cu apel în șapte zile.

carpatica-465x215

Instanța a mai hotărât și dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare al administratorilor sociali ai debitoarei. Lichidator provizoriu a fost numită societatea Casa de Insolvență Transilvania (CITR), potrivit Profit.ro.

“Dispune indisponibilizarea acțiunilor societății debitoare deținute de acționarii semnificativi sau de către persoanele care au deținut funcții de conducere la societatea debitoare și interzice înstrăinarea acestor acțiuni fără avizul prealabil al ASF și fără acordul judecătorului-sindic. (…) Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate până deschiderea procedurii la 27 februarie 2017. Fixează termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță la 03 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru verificarea creanțelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului preliminar al creanțelor la 13 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru întocmirea și afișarea tabelului definitiv consolidat al creanțelor la 11 mai 2017”, se mai arată în decizia Tribunalului Sibiu.

Instanța a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare.

ASF a declanșat procedura de faliment la Carpatica Asig Sibiu la 27 iulie 2016, când a retras autorizația de funcționare a asigurătorului. Decizia declanșării procedurii de faliment a avut la bază deficitul de capital al companiei, calculat la aproximativ 900 milioane de lei.

Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig pot solicita plata despăgubirilor către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului și doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete, conform legislației.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Până la 31 ianuarie, FGA a primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig aproape 13.000 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA.

De asemenea, FGA a primit, până la aceeași dată, peste 10.500 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună.

De la data pronunțării hotărârii deciziei instanței de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Carpatica Asig, respectiv 16 februarie, începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună, conform Legii 213/2015.

Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig pot depune, atât electronic cât și fizic, la sediul FGA, cereri de plată sau cereri de deschidere dosare de daună. Formularele sunt disponibile și online la adresa http://www.fgaromania.ro/formulare.

Falimentul Carpatica Asig este al doilea mare faliment din industria asigurărilor, după cel al Astra Asigurări.