Consecința reducerii consumului intern: România scoate curentul și gazele la vânzare

Data publicării:
export gaze

Exporturile s-ar face pe motiv că producem prea mult curent electric, spune pemierul Victor Ponta. Aşa că autorităţile caută soluţii ca să-l vândă cât mai uşor peste graniţă. Gazele naturale vor urma acelaşi traseu, deşi sunt de trei ori mai ieftine decât cele pe care le cumpărăm din Rusia.

În ultimele două luni, industria şi-a redus motoarele, iar acum România nu mai are ce face cu energia produsă în exces.

„Dacă în perioada imediat următoare nu vom reuşi în mod concret să devenim exportatori de energie, discutăm degeaba despre dezvoltarea producţiei de energie. Nu vom mai avea cui să o vindem în România”, a precizat Victor Ponta, premierul României.

Aşa că, producţia din Dobrogea, cea a hidrocentralelor dar şi cea pe cărbune ar putea fi vândute în ţările vecine. Mai este, însă, o problemă: energia din România este scumpă din cauza ineficienţei celor care o produc. Aşa că autorităţile taie din veniturile Transelectrica taxa de 10 euro pentru fiecare Megawat. Totul pentru ca energia din România să fie competitivă în Europa.

„ANRE-ul lucrează în acest moment la reducerea tarifelor de export sau chiar eliminarea lor”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

Şi exportul de gaze naturale va fi posibil prin conducta Arad-Szeged, dar şi prin cea care ne leagă de Bulgaria din luna decembrie, spun autorităţile. Până atunci se poate face export virtual. Astfel, companiile din ţările vecine vând, iar cantitatea este decontată cu producătorii români.

„În câţiva ani, România, vrea, nu vrea, va deveni un exportator de gaze naturale. Sper să urmăm modelul Qatarului”, susține Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului.

În plus, fondul de investiţii format de statul român împreună cu cei de la KazmunaiGaz vrea să se implice în construcţia conductei de ţiţei dintre Constanţa şi Trieste. Ruta prin care ţiţeiul poate fi transportat spre vestul Europei se poate folosi de conducta existentă între Piteşti şi Timişoara.

Credem că este nevoie de trei-patru miliarde de euro pe an investiţii”, este de părere Mariana Gheorghe, director general al Petrom. „Statul nu va avea în perioada următoare resursele pentru a investi”, a fost răspunsul premierului Victor Ponta.

Cu alte cuvinte, cât timp companiile private investesc banii, tot ele fac regulile jocului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri