Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetară: Estimările privind veniturile sunt nerealiste

Data publicării:
rectificare

Rectificarea încalcă mai multe reguli fiscal-bugetare, anunţă Consiliul Fiscal, instituţia care supraveghează modul în care sunt cheltuiţi banii din buget.

Cea mai importantă este ţinta de deficit, adică diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului.

Numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări, veniturile au fost supraestimate cu 1 miliard de lei, spune Consiliul Fiscal.

Timpul pe care l-am avut la dispoziție a fost extrem, extrem de scurt și nu ne-a permis să avem o evaluare foarte detaliată pe rectificare. Am făcut doar o evaluare a concordanței rectificării cu principiile statuate de legea rectificării fiscale”, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Doar prin această supraestimare a veniturilor încasate, Guvernul a reuşit însă să iasă bine cu calculele în faţa Fondului Monetar Internaţional, sustine Consiliul Fiscal.

A mărit ţinta de creştere economică pentru acest an, de la 1,6% la 1,9%. Cu alte cuvinte, Produsul Intern Brut ar trebui să ajungă la aproximativ 626 miliarde de lei la sfârşitul anului, cu 2,6 miliarde de lei în plus faţă de vechea estimare.

A umblat şi la deficitul bugetar, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, pentru a putea justifica cheltuielile mai mari în urma rectificării. Noua ţintă de deficit este de 2,3%, de la 2,1% la începutul anului.

Consiliul Fiscal reclamă şi lipsa de transperenţă a Guvernului atunci când a făcut rectificarea bugetară. Proiectul a fost primit cu câteva ore înainte de a fi aprobat în şedinţa de Guvern. Aşa se explică şi reacţia întârziată a Consiliului Fiscal.

Potrivit legii, orice modificare a Codului Fiscal trebuie supusă dezbaterii publice cu şase luni înainte de a intra în vigoare. Un termen pe care autorităţile din România nu l-au respectat niciodată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri