Sari la conținut

Acord în UE. Taxele de roaming vor fi plafonate

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord preliminar privind accesul la rețelele operatorilor de telefonie mobilă, transmite Reuters citată de Agerpres.

BERLIN, GERMANY - JUNE 17: A man rides in a wheelchair at the Unfallkrankenhaus Berlin (UKB) hospital in Marzahn district on June 17, 2013 in Berlin, Germany. The UKB hospital has among the most modern emergency care services in Germany. (Photo by Theo Heimann/Getty Images)

UE a propus o schemă care să stopeze practicile nepopulare ale operatorilor de a taxa suplimentar serviciile de roaming, adică atunci când abonaţii efectuează apeluri sau folosesc Internetul în alte state ale Uniunii Europene.

După ani de negocieri dure, Parlamentul European a aprobat legea privind eliminarea tarifelor de roaming în interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar din 15 iunie 2017. Există temeri că, fără un acord de plafonare a taxelor pe care și le impun operatorii unul altuia pentru a face ca sistemul de roaming să funcționeze, unele firme ar putea să nu mai ofere serviciul sau să-și recupereze veniturile pierdute majorând prețurile pe piața internă.

Principalul subiect al negocierilor dintre statele membre ale Uniunii Europene a fost taxarea datelor mobile.

Reprezentanții UE au sprijinit propunerea Slovaciei de plafona, din iunie, taxarea datelor mobile la un euro cent per megabit (10 euro/gigabit) și apoi reducerea taxelor la 0,5 euro cenți per megabit până în 2021, a anunțat un purtător de cuvânt al delegației Slovaciei.

Acordul încă trebuie confirmat de miniștrii de resort, în decembrie, și aprobat de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.