EY Romania: Câștigurile din criptomonede trebuie impozitate

Data publicării:
bitcoin
Foto: Shutterstock

Ministerul de Finanţe aşteaptă ca autorităţi precum Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să adopte o poziţie față de criptomonede pentru că aceste câştiguri reprezintă venituri din alte surse.

bitcoin
Foto: Shutterstock

Opinia a fost formulată de Alex Milcev, partener, lider al departamentului de Asistenţă Fiscală, EY România, într-un comunicat de presă remis marți.

"Conform unei păreri emise recent de Ministerul de Finanţe, aceste câştiguri ar reprezenta venituri din alte surse. În plus, Ministerul de Finanţe aşteaptă luarea de poziţie de către autorităţi precum BNR, ASF, pentru a trece mai departe la elaborarea regimului fiscal aplicabil", a spus Milcev. 

El a precizat că ceea ce încă nu se discută în forum deschis este modalitatea de impozitare. 

"Mulţi utilizatori preferă o abordare simplistă - 'nu este o monedă reglementată, prin urmare nu vorbim de un venit recunoscut de autorităţile fiscale, prin urmare nu am de ce să plătesc taxe'. Însă, dacă ne raportăm la definiţia bitcoin - sistem de plată descentralizat şi monedă de plată electronică - precum şi la faptul că bitcoin şi celelalte cripto-monede au un echivalent şi îşi raportează valoarea la monedele 'tradiţionale', atunci din punct de vedere fiscal am putea vorbi de un venit. Este adevărat că România, ca majoritatea ţărilor de altfel, este încă departe de a reglementa aceste monede ca şi concept, în general, şi tratamentul lor fiscal, în subsidiar", a arătat oficialul EY.
El susţine că lipsa unor prevederi specifice în Codul Fiscal actual nu presupune faptul că nu este în esenţă un venit.

"Mai departe se impune întrebarea: 'cum încadrăm acest venit', atunci când este obţinut de utilizatorii persoane fizice? O abordare 'îndrăzneaţă', bazată pe faptul că nu există în prezent o legiferare a acestor tipuri de monede, ar putea fi că, mai ales atunci când suntem în prezenţa unei tranzacţii singulare, astfel de câştiguri ar putea fi considerate drept bunuri din patrimoniul personal, altele decât cele din titluri de valoare sau proprietăţi imobiliare, fiind astfel neimpozabile, potrivit Codului Fiscal. Pe de altă parte, însă, luând în considerare esenţa tranzacţiilor cu cripto-monede şi mai ales când există mai multe tranzacţionări, cu caracter repetat, sugerând astfel existenţa unei activităţi profesionale, există în principiu două variante la care ne putem referi, şi anume, alte venituri din investiţii sau venituri din alte surse, acestea fiind venituri taxabile. Pentru ambele, Codul Fiscal nu prevede o listă limitată de tipuri de venituri ce pot fi considerate ca atare, ci mai degrabă o serie de exemple", a arătat Milcev.

În plus, spune el, în condiţiile în care mulţi participanţi care au investit în cripto-monede la vârf de piaţă ar putea înregistra pierderi ţinând seama de fluctuaţiile din ultimul timp, e de clarificat şi ce se întâmplă cu aceste pierderi din punct de vedere fiscal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?