Fiscul, cu ochii pe comenzile online

Data publicării:
vanzari online shutterstock_1027047490
Foto: Shutterstock

Fiscul e cu ochii pe românii care comandă pe internet sau telefonic bunuri din ţările din afara Uniunii Europene. Inspectorii ANAF au observat că o parte dintre cei care vin să-şi ridice coletele din vamă declară sume suspect de mici pentru a beneficia de scutirile de taxe. Câteva mii de români au fost însă depistaţi, iar statul i-a pus să plătească 85.000 de euro.

O parte dintre cei care comandă produse pe internet sau telefonic din afara spaţiului european fentează statul la plata taxelor vamale şi a TVA.
În perioada august-decembrie 2017, Fiscul a recuperat taxe în valoare de 391 de mii de lei, echivalentul a 85 de mii de euro, din care 41% au fost calculate pentru colete venite din China.
În total sunt 6.309 colete, pe care inspectorii le-au depistat alertaţi de valorile foarte mici declarate.
De ce apelează unii cumpărători la aceste artificii? Pentru că scapă de plata TVA pentru bunuri cu o valoare mai mică de 10 euro. Dacă pachetul are o valoare sub 150 de euro, sunt scutiţi de taxe vamale.
Cele mai multe cazuri au fost semnalate la Direcţia Vamală Braşov, unde inspectorii au controlat peste 130 de mii de colete.
În clasament urmează Direcţia Vamală Timişoara.
Cât despre produsele subevaluate, inspectorii au descoperit, de exemplu, un telefon de 300 de dolari, dar cu o valoare declarată de 20 de ori mai mică de un cumpărător din Cluj-Napoca.
Un alt colet conţinea bijuterii pe care un cumpărător din Bucureşti a plătit 164 de dolari, dar a declarat o valoare de 5 dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri