Revine ideea bacșișului pe nota de plată

Data publicării:
bacsis

Bacşiş pe nota de plată. Asta îşi doresc patronii de restaurante, pe motiv că aproape jumătate dintre plăţi se fac acum cu cardul. Asta îşi doreşte de fapt şi statul, pentru a avea de unde să mai încaseze nişte bani, pentru că în momentul de faţă puţini sunt cei care declară veniturile din bacşiş. Nu se va impune însă un procentaj din nota de plată în ceea ce priveşte bacşişul, așa cum există în alte ţări europene. Clientul va decide dacă lasă sau nu bacşiş în funcţie de cât de mulţumit a fost de serviciile oferite.

„Clientul dorește să plătească cu cardul. Azi ne anunță că ar vrea să plătească tipsul cu cardul și noi spunem că nu se poate, că nu suntem în zona reglementată. Și atunci, în momentul în care va fi reglement, el va solicita să plătească tipsul, noi îl vom introduce în bon și el va plăti. El va putea scrie cu pixul pe notă de plată și va fi fiscalizat ca orice alt produs de pe notă de plată”, a explicat Dragoș Petrescu, președinte HORA.

De exemplu, în cazul unei note de plată de 100 de lei, de obicei, clienţii lasă un bacşis de 10 lei. Din banii lăsaţi chelnerului, statul ia un leu drept impozit pe venit. După noua reglementare, angajaţii ar urma să rămână cu mai puţini bani, pentru că acum cei mai mulţi nu declară sumele primite drept bacşiş.

Însă, pentru ca aceste sume să apară pe nota de plată, trebuie schimbată legislaţia, spun specialiştii.

Adrian Benţa - analist fiscal: „În momentul în care apar inspectorii de specialitate și găsesc bani peste prețurile bunurilor și serviciilor, ei pornesc de la prezumția că sunt vânzări la negru. Și atunci această sumă de bacșiș trebuie evidențiată în evidența contabilă, dar astfel încât să nu fie venituri asimilate veniturilor societății respective, ci veniturilor persoanelor fizice care au prestat respectivele servicii. Practic, trebuie modificată legislația privind casele de marcat fiscale. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui impusă o cotă de bacșiș, ci ar trebui găsită o procedură, astfel încât acele sume să fie ușor identificabile pe un cod de la casa de marcat, astfel încât periodic să identifici bacșișul și să redirecționezi spre angajați”.

Atât părerile barmanilor şi ospătarilor, cât şi cele ale clienţilor sunt, însă, împărţite.

„Nu sunt afectată de treaba că se plătește cu cardul în general. Oamenii de obicei lasă chiar dacă plătesc cu cardul, foarte rar se întâmplă să nu aibă bani cash la ei”, spune o ospătăriță.


„S-au înmulțit clienții care plătesc cu cardul, dar cum am specificat, clientul care vrea să îți lase bacșiș oricum lasă și separat, fiecare are la el cash și lasă după aceea ospătarilor”, spune și Gabriel Kallai, șef de sală la un restaurant.

„Da, afectează chestia asta. Tot procesul de plată și de obicei dacă plătesc cu cardul nu o să lase niciodată nimic”, este de părere un barman.

Un client îi confirmă temerea: „Lași bacșiș atunci când achiți cu cardul? Nu!”

La nivelul Uniunii Europene, bacşişul variază între 5 şi 15%. În timp ce în state precum Italia şi Franţa el este inclus în nota de plată, în Spania, Bulgaria sau Ungaria nu există nicio reglementare legală în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri