Sari la conținut
News Alert

Roaming-ul gratuit poate scumpi abonamentele și cartelele

Operatorii de telefonie mobilă au undă verde de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a vinde două tipuri de abonamente și cartele preplătite: cu și fără acces la roaming. Resursele celor fără acces la roaming vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României.

shutterstock_ telefon mobil femeie telefon whatsapp sms

Sursă foto: Shutterstock

„Operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming. Aceste planuri tarifare se adresează utilizatorilor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie mobilă și atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de resurse naționale la prețuri avantajoase. Utilizatorii de planuri tarifare fără roaming care doresc acces la acest serviciu pot să își schimbe planul tarifar cu unul cu roaming inclus sau să își achiziționeze un plan tarifar suplimentar, cu roaming inclus. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul. Trecerea de la un plan tarifar fără roaming la unul cu roaming presupune, de regulă, creșterea prețului, dar și a resurselor incluse, astfel că poate conduce la începerea unei noi perioade minime contractuale”, explică ANCOM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, toate planurile tarifare cu serviciul de roaming activat beneficiază de „roam like at home” în UE/SEE. Totodată, utilizatorii finali pot alege din oferta operatorului o modalitate alternativă de tarifare a serviciului de roaming, în locul „roam like at home”.

Pe de altă parte, dacă operatorul mobil nu respectă drepturile de utilizare a serviciului de roaming în spațiul UE/SEE, se poate trimite o sesizare către ANCOM.

Secțiunea InfoCentru din pagina de Internet ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune) și serviciile poștale, pentru a-i sprijini în alegerea și folosirea acestor servicii.

Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la Internet.

Din 15 iunie 2017, în țările UE și în Spațiul Economic European roaming-ul a devenit gratuit, în sensul că utilizatorii plătesc convorbirile, mesajele și SMS-urile la tarifele naționale.

Pe aceeași temă