Exclusiv Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: Rusia folosește cu succes dezinformarea în România. Îngrijorător e fenomenul deepfake

Data actualizării: Data publicării:
Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM,
Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, Foto: Digi24

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a spus la Interviurile Digi24.ro că Rusia folosește cu succes dezinformarea în România și că există la noi în țară agenți ai Federației Ruse, dar că instituțiile statului le-au contracarat acțiunile.

„Dezinformarea este un flagel cu care ne confruntăm în fiecare zi și față de care trebuie să construim o reziliență. Vă dau un exemplu: Era în Paralment și am auzit un partid politic care ne-a acuzat că ANCOM închide site-uri. Un lucru complet fals. Este dezinformare pură, pentru că nu ai o bază legală în România ca eu să mă duc la politicianul X și să dau jos o anume postare”, a spus Popescu.

Rusia folosește cu mare succes dezinformarea în România, a avertizat el.

„Ceea ce este îngrijorător este capacitatea incredibila de multiplicare în online a deepfake.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este absolut șocant că în mediul online au ajuns la ordinea zile videouri în care este folosită Inteligența Artificială, deepfake – cu premierul României am văzut zilele trecute, cu miniștri din Guvernul României sau specialiști care cu vocea lor, modificată, propagă tot felul de informații false. Este una dintre cele mai mari provocări împotriva căreia trebuie să luptăm”, a mai spus Popescu.

Întrebat dacă există agenți în România ai Federație Ruse, Popescu a spus: „Vă asigur de faptul că există. Sunt în monitorizarea statului român. Din fericire, instituțiile și-au făcut treaba. Au reușit să le contracareze acțiunile.”

El a vorbit și despre implicara Rusiei în actualele proteste ale fermierilor și transportatori.

„Există un pattern care este evident și pe care îl poți observa. Există motive pertinente ca fermierii să protesteze, dar există și dovezi foarte clare că există un pattern care este fructificat de tot ceea ce înseamnă extremă dreaptă în Europa și care este finanțată și hrănită de Rusia”, a spus vicepreședintele ANCOM.

El a adăugat că Rusia a finanțat cu 300 de milioane de euro în anul electoral 2014.

Scopul acestor acțiuni este de a produce destabilizare.

„Scopul Rusiei este de a câștiga războiul în Ucraina. Rusia vrea să destabilizeze România, și, sigur, alte state din Europa. Acest lucru îi ajută în atingerea scopului lor final. Rusia a reușit în anumite situații să destabilizeze Europa pe diferite spețe”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri