Cum profită China de războiul intern în cartelul petrolului

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15-1

Războiul cartelului OPEC cu America s-a transformat într-un război intern. Arabia Saudita, vioara întâi din grup, nu mai dă tonul preţurilor fiindcă au apărut vocile discordante. Colegii din cartel încearcă să îi fure clienţii oferind preţuri mai atractive. Nu tuturor, ci doar celor care contează. Câmpul de luptă e regiunea Asia-Pacific, arată Bloomberg, fiindcă prognozele arată că acolo se va înregistra o treime din cererea globală. Doar din China va veni peste un sfert din creşterea consumului de petrol de anul viitor, arată calculele agenţiei internaţionale de energie.

Pentru a cuceri o bucată cât mai mare din piaţa chineză, colegii de cartel ai saudiţilor au început să dea puternic în preţuri. Nu mai ieftinesc ţiţeiul în tandem ci o iau înainte destul de puternic. Acum diferenţa de preţ dintre petrolul oferit de Kuveit ţărilor din Asia şi cel oferit de Arabia Saudită e mai mare ca oricând. Iar prăpastia creşte rapid.

Irakienii încearcă să le strice afacerile saudiţilor. Anumite sortimente de petrol sunt vândute cu aproape 4 dolari mai ieftin decât vinde Arabia Saudită.

Bătaia reducerilor însă se poartă şi cu alte ţări, nu doar cu Arabia Saudita. Qatar-ul atacă Abu Dhabi oferind cea mai mare reducere din ultimii doi ani la un sortiment pe care îl vând şi colegii din OPEC. Perioada promoţiilor la petrol are loc după lupta pentru cota de piaţă dintre OPEC şi ţările din afara cartelului, America în principal. Însă dacă aceştia au scăzut producţia, războiul nu s-a terminat ci doar s-a mutat în curtea OPEC.

Producţia americanilor a scăzut iar în ultimul an, în care preţul ţiţeiului s-a înjumătăţit, au fost trase pe linie moartă jumătate din sondele din ţară. Pentru ţările OPEC a fost însă un război scump. Ieftinirea forţată le-a scăzut atât de mult veniturile din comerţul cu ţiţei încât Arabia Saudită e aşteptată să înregistreze un deficit bugetar de 20% din PIB în acest an.

Ar putea merge din rău în mai rău. Războiul intern din OPEC poate ţine preţurile jos mult timp. Mai mult, competiţia din interiorul cartelului se va intensifica şi mai tare când Iranul va avea sancţiunile ridicate. A anunţat deja că vrea să crească puternic producţia de petrol şi să-şi recapete poziţia în piaţă.

Petrolul iranian ar înlocui practic petrolul saudit sau irakian, iar pentru a câştiga contracte, Iranul ar putea oferi reduceri semnificative de preţ pentru a fura clienţii colegilor din cartel. China abia aşteaptă. Între timp profită de ţiţeiul ieftin importând cantităţi aproape record. Nu consumă tot ce cumpără, ci înmagazinează mult, în caz că petrolul se va scumpi pe viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alertă meteo de caniculă în România. ANM a emis cod portocaliu, zonele afectate
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Fiul Juliei Roberts a împlinit 17 ani. Fotografia plină de duioșie, postată de actriță. Henry avea doar...
Adevarul
Surprize de infarct pentru români în drum spre Grecia. „Capcanele”, reactivate după 3 ani: „Aveți grijă să...
Newsweek
Cum să cureți cuptorul de grăsime, fără chimicale? Metodele eficiente care te costă doar câțiva lei
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dakota Johnson, accident vestimentar la „Jimmy Kimmel Live”: Rochia mea…pur și simplu s-a desprins
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia