Dacia cere TVA zero pentru mașinile noi

Data publicării:
dacia mediafax

Scutirea de TVA pentru vânzările de maşini noi ar fi un ajutor nu numai pentru cumpărători, ci şi pentru buget, deşi iniţial în visteria statului ar intra mai puţini bani. Cu aceste argumente a mers Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia, la oficialii Ministerului de Finanţe.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Propune-ți, domnule, să vinzi 50.000 de mașini noi, fără TVA. Înseamnă niște locuri de muncă stabile, care înseamnă taxe, impozite, o serie de alte contribuții.

Autorităţile au fost însă reticente.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Sigur că primul răspuns al ministerului, apoi domnule, noi vom avea o gaură de TVA înmulțit cu numărul de mașini.

Spre exemplu, la fiecare maşină nouă de 10.000 de euro care iese pe poarta fabricii, statul ar pierde 2.400 de euro din Taxa pe Valoarea Adăugată neîncasată. Ar fi însă un câştig pentru buzunarul cumpărătorilor, care preferă să cumpere autoturisme vechi, mult mai ieftine. Anul trecut, doar un sfert din cele 290.000 de maşini înmatriculate au fost noi.

Iar din acestea, 27.000 de maşini au fost marca Dacia, în condiţiile în care pe poarta fabricii de la Mioveni au ieşit aproape 340.000 de maşini. Sunt rezultate slabe pentru întreaga industrie auto, în care programele guvernamentale destinate acestui sector nu ajută foarte mult. Anul trecut, românii au cumpărat prin programul Rabla aproape 17.000 de maşini noi, în timp ce pentru Prima Maşină nu există cerere.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Sunt și eu unul dintre participanții la așa-zisul program Prima Mașină. Nu dă rezultate. Finalmente a ieșit un program care te obligă pe tine, potențial cumpărător, la ridicarea unor bariere birocratice uluitoare.

În urmă cu o lună, oficialii Dacia au anunţat că iau în calcul mutarea producţie de la Mioveni în Maroc, dacă până în 2020 nu se construieşte autostrada Sibiu-Piteşti. Un drum rapid le-ar permite să-şi transporte mai repede maşinile peste graniţă, acolo unde se duce cea mai mare parte a producţiei de la Mioveni. Potrivit companiei, Dacia a contribuit cu 2,8% la Produsul Intern Brut al României şi cu 7,3% la exporturi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri