Digi Economic: Noile salarii ale demnitarilor. Cu ce sume cresc salariile în administrațiile locale

Data publicării:
bani in portofel
Foto: Profimedia

Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală - Columna, a calculat plusurile salariilor demnitarilor și le-a comparat cu plusurile funcționarilor, după care a decis declanșarea procedurilor pentru declararea grevei în sectorul administrației publice locale, relatează Digi Economic.

Reprezentanții federației spun că, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, guvernanții ar fi asigurat o creștere cu 58,65% a indemnizațiilor senatorilor, deputaților, miniștrilor, secretarilor de stat, prefecților și subprefecților, limitând însă, indemnizația celorlalți cu numai 5% față de nivelul anului 2021.

Potrivit calculelor Columna, indemnizația președintelui României ar crește la 39.600 de lei, de la 24.960 de lei, a președinților Camerei Deputaților și Senatului și premierului, la 37.950 de lei de la 23.920 de lei, a ministrilor – de la 21.840 lei la 34.650 lei.

În schimb, spun sindicaliștii, majorările de indemnizații sunt foarte mici în administrația publică locală. De exemplu, un viceprimar de comună cu 3.500 de locuitori are o creștere salarială de doar 403 lei brut, adică 236 de lei net.

Vedeți lista cu noile salarii ale demnitarilor pe Digi Economic.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri