Amazon vs Reliance: De ce se luptă în istanță doi dintre cei mai bogați oameni din lume?

Data actualizării: Data publicării:
Mukesh Ambani, cel mai bogat om din india, tine un discurs la un pupitru
Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India, se luptă de la egal la egal cu Jeff Bezos

O luptă pentru o companie alimentară indiană a pus față în față cea mai mare afacere de comerț electronic din lume, Amazon, cu cea mai mare companie din India, Reliance, relatează BBC.

Companiile sunt în conflict deoarece ambele au încheiat oferte separate cu același retailer indian - Future Group.

Analiștii spun că bătălia juridică, în care un monstru american se confruntă cu un erou local cu un avantaj pe teren propriu, ar putea modela creșterea comerțului electronic în India pentru anii următori.

Amazon l-a făcut pe fondatorul său, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume (deși nu mai deține titlul), iar compania s-a transformat în retail la nivel global. Dar directorul executiv al Reliance, Mukesh Ambani - care este cel mai bogat om din India - are, de asemenea, o istorie ca perturbator.

Amazon și-a extins agresiv prezența în India, unde speră să încaseze o piață în creștere a comerțului electronic. Reliance are, de asemenea, planuri de extindere atât a comerțului electronic, cât și a activității sale alimentare.

Care este bătălia pentru Future Group?

Future Group a încheiat recent o tranzacție pentru a vinde bunuri de retail în valoare de 3,4 miliarde dolari către Reliance Industries la începutul acestui an.

Din 2019, Amazon deține o participație de 49% la Future Coupons, ceea ce îi conferă o participație indirectă la Viitorul Retail. Amazon susține că, fiind parte a acelei achiziții, Future Group a fost împiedicat să vândă unui grup select de companii indiene, inclusiv Reliance.

Cea mai recentă rundă în instanță a dat dreptate Future Group. Lunea trecută, înalta curte din Delhi a anulat o decizie dată cu o săptămână mai devreme și care pusese vânzarea în suspensie.
Amazon a făcut apel.

Ce este în joc?

În cazul în care cumpărarea Reliance lăsată să continue, aceasta ar oferi acces de vânzare la peste 1.800 de magazine din peste 420 de orașe din India, precum și activități de vânzare și logistică a Grupului Future.

„Reliance este un jucător care are bani, care are influența necesară pe această piață. Nu au expertiza pentru a face comerț electronic ”, a spus dl Meena.

Dacă Amazon reușește, ar putea încetini planurile unui concurent cheie de a se îndrepta către comerțul electronic.

Această luptă între doi dintre cei mai bogați oameni din lume este și o dovadă a faptului că devine greu pentru jucătorii străini să facă afaceri în India.

India a pierdut recent două mari decizii internaționale de arbitraj în cazurile de dispută fiscală împotriva Cairn Energy și a Vodafone, și a contestat hotărârea împotriva acesteia.

"Nu există nicio îndoială că investitorii străini vor vedea această situație și astfel de evenimente similare cu consternare. Decizia va transmite un semnal negativ asupra faptului că India este un loc de încredere în care să investească și să facă afaceri", a declarat Rupa Subramanya, Distinct Fellow la Fundația Asia Pacific din Canada, pentru BBC.

Este puțin probabil ca Amazon să renunțe fără luptă, și nu în ultimul rând pentru că achiziția i-ar oferi lui Reliance ceea ce analiștii au numit un „avantaj fără egal”.

Sectorul comerțului cu amănuntul din India valorează aproximativ 850 de miliarde de dolari, dar în acest moment doar o mică parte din acesta este comerțul electronic.

Redactor: Georgiana Mădălina Ene

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...