Banii în mișcare. Ce să facă antreprenorii ca să evite insolvența în cazul unui capital de lucru negativ

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu un laptop in fata
Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Aplicația lansată de ANRE. Foto: Getty Images

La „Banii în mișcare” vorbim astăzi despre capitalul de lucru negativ și reechilibrarea bilanțului. Companiile care se regăsesc în această situație NU își pot plăti datoriile scadente pe termen scurt NICI dacă își încasează toate facturile de la toți clienții, vând toate stocurile și utilizează întreg numerarul disponibil în trezorerie.

De ce ajung firmele în această situație?

Firmele ajung în această situație pentru că au încasat mai rapid de la clienți și au plătit mai târziu către furnizori. Paradoxal, majoritatea antreprenorilor cred că este o strategie bună deoarece ajută la îmbunătățirea lichidității pe termen scurt. Și este corect. Ce nu înțeleg mulți este că acești bani nu sunt ai companiei, ci ai furnizorilor și trebuie plătiti la un moment dat.

De aceea, provocarea adevărată este ce faci cu acești bani și cât de eficient îi folosești. Pe termen lung, această strategie dezvoltă niște riscuri complexe alimentate de un cerc foarte vicios, iar atunci când nu mai pot fi gestionate, declanșează o avalanșă a facturilor furnizorilor care nu mai pot fi onorate la termen. De aici, până la deschiderea procedurii de insolvență, nu mai este decât un pas.

Sfaturi pentru antreprenori. Ce este „circuitul 8 pe bilanț”

Ce trebuie să facă antreprenorii pentru a evita insolvența atunci când capitalul de lucru este negativ? Simplu, circuitul „8” pe BILANȚ. ADICĂ: resursele atrase pe termen scurt sunt folosite pentru finanțarea unor investiții pe termen lung, care generează profituri suplimentare reinvestite în companie,  ce ulterior se încasează, iar cu resursele respective se plătesc datoriile pe termen scurt. În timp, dacă acest circuit se reia de mai mult ori, datoriile pe termen scurt vor scădea iar capitalul de lucru va deveni POZITIV.  

În teorie este simplu, deoarece hârtia suportă orice, după cum spune un bun prieten. Totuși, în practică, reechilibrarea capitalului de lucru negativ prin circuitul 8 pe bilanț ridică o provocare importantă: capacitatea companiei de a execută investițiile până la capăt și de a obține profitul suplimentar necesar.

Un exemplu concret

Haideți să vedem un exemplu simplu.

Avem o companie cu datorii pe termen scurt de 1,3 milioane și active circulante de 1,2 milioane. Practic, capitalul de lucru este negativ și este egal cu -100.000.

Obiectivul este că raportul dintre activele circulante / datoriile pe termen scurt să ajungă la pragul sustenabil de 1,2.

Pentru ca această să se întâmple, datoriile pe termen scurt trebuie să scadă la 1 milion, adică cu 300.000, ceea ce reprezintă profitul minim adițional care trebuie obținut de companie.

Având în vedere marja netă de profit a companiilor active în România de 5%, pentru a obține un profit adițional de 300.000 trebuie să generezi vânzări adiționale de 6 milioane. Aici este adevărată provocare: să faci investiții care să genereze vânzările adiționale pentru a genera profitul minim necesar astfel încât să reechilibreze bilanțul.

Despre planificarea proiectelor de investiții o să vorbim în săptămânile viitoare. Până atunci, trebuie să vedem ce faci dacă te blochezi și nu poți implementa până la capăt circuitul 8 pe bilanț. Vedem care sunt soluțiile concrete în episodul următor.

Până atunci … NU UITA! Banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru ține, familia și afacerea ta.

Partenerii noștri