Bulgaria s-a alăturat inițiativei americane Clean Network privind securitatea rețelelor de telecomunicații mobile 5G

Data publicării:
GettyImages securitate retea 5g internet dispozitive laptop telefon
Sursa foto: Getty Images

Bulgaria şi Statele Unite au semnat vineri o declaraţie privind securitatea reţelelor de telecomunicaţii mobile 5G, care își propune să asigure protecţie şi comunicaţii sigure. Ambasada SUA la Sofia a calificat drept istorică semnarea acestui document, afirmând că Bulgaria se alătură unei „coaliţii în creştere de ţări şi companii angajate să îşi protejeze reţelele 5G de furnizori nesiguri”.

Bulgaria s-a alăturat iniţiativei Clean Network a Departamentului de Stat, care afirmă că încearcă să elimine „ameninţările pe termen lung la adresa confidenţialităţii datelor, a securităţii şi a drepturilor omului pe care le reprezintă pentru lumea liberă actori autoritari maligni precum Partidul Comunist Chinez”, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.

„Bulgaria este într-o companie bună. În calitate de membru NATO se alătură acum celor 27 din cele 30 de state membre NATO ca participant la Clean Network”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri economice Keith Krach într-o înregistrare video dată publicităţii de Guvernul bulgar cu ocazia semnării declaraţiei.

Washingtonul este îngrijorat de poziţia dominantă a Beijingului pe piaţa infrastructurii 5G şi şi-a presat aliaţii să excludă tehnologiile Huawei.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că Uniunea Europeană a furnizat deja linii directoare privind securitatea reţelei 5G şi a spus că acestea ar trebui să se bazeze pe concurenţă loială şi transparenţă.

În declaraţiile executivului de la Sofia nu se menţionează niciun furnizor specific sau care ar fi consecinţele semnării declaraţiei pentru operatorii bulgari de telecomunicaţii care vor dezvolta reţele 5G.

Publicaţia financiară bulgară Kapital l-a citat pe Keith Krach, care a afirmat că ideea principală a iniţiativei a fost aceea de a se asigura că operatorii bulgari de telecomunicaţii vor folosi furnizori de încredere şi nu vor alege Huawei şi ZTE.

Partenerii noștri