Olanda restricționează exporturile de echipamente pentru microcipuri, în defavoarea Chinei. Reacția Beijingului

Data publicării:
Top Earning Tech Companies, Warsaw, Poland - 08 Mar 2023
Foto: Profimedia Images

China a cerut Ţărilor de Jos să nu împiedice cooperarea bilaterală în industria semiconductorilor şi să nu abuzeze de măsurile de control al exporturilor, a declarat Ministerul Comerţului din China într-un comunicat, transmite Reuters. 

Declaraţia a fost făcută ca răspuns la întrebările din mass-media, se arată în comunicat. 

De asemenea, ministrul a mai spus că cele două ţări au comunicat frecvent şi la diferite niveluri pe această temă. 

Guvernul olandez a anunţat vineri noi restricţii la exporturile unor echipamente pentru producţia de semiconductori, stimulând eforturile conduse de SUA de a reduce livrările de componente de înaltă tehnologie către China, conform News.ro. 

Companiile din Ţările de Jos vor trebui să solicite o licenţă pentru a exporta anumite echipamente avansate de producţie de semiconductori în străinătate, a spus guvernul olandez, conform regulilor care vor intra în vigoare la 1 septembrie. 

Ţările de Jos găzduiesc ASML, una dintre cele mai importante companii de semiconductori din lume. ASML produce utilaje necesare pentru a fabrica cele mai avansate cipuri. 

Acţiunile ASML au scăzut vineri cu 1,5%. 

În octombrie anul trecut, SUA au introdus reguli cuprinzătoare care urmăresc să reducă exporturile de cipuri cheie şi echipamente pentru producţia de semiconductori către China, o mişcare potrivit căreia analiştii ar putea împiedica ambiţiile Beijingului de a-şi dezvolta tehnologia internă.

Partenerii noștri