Live Text Falimentul Silicon Valley Bank. Biden: Depozitele bancare sunt garantate, dar investitorii acestor bănci nu vor fi protejați

Data actualizării: Data publicării:
joe biden
Președintele american Joe Biden, declarație de presă referitoare la falimentul a două bănci din SUA, printre care Silicon Valley Bank - care reprezintă al doilea cel mai mare eșec al unei instituții financiare din SUA. Foto: Profimedia

Piețele financiare americane și europene se uită cu îngrijorare către sistemul bancar din SUA, care a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria țării – Silicon Valley Bank. Criza băncilor care finanțează companiile tehnologice și active digitale precum criptomonedele a mai făcut o victimă când autoritățile americane au decis să închidă duminică Signature Bank. De asemenea, HSBC a anunțat luni un acord de cumpărare a subsidiarei din Marea Britanie a SVB. Autoritățile americane au anunțat duminică seara măsuri de urgență.

Indicii bursieri americani au închis mixt după ce falimentul SVB a provocat cea mai volatilă zi de tranzacționare a anului

ACTUALIZARE 23:10  Acțiunile s-au clătinat de-a lungul zilei, pe măsură ce investitorii au evaluat acțiunile guvernului SUA și modul în care revoltele din sectorul bancar vor afecta politica monetară a Rezervei Federale în viitor, relatează CNN

VIX, care măsoară volatilitatea pieței, a atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2022, deoarece acțiunile creditorilor regionali din SUA s-au oprit luni. Acțiunile Western Alliance au scăzut cu 47%. First Republic Bank a scăzut cu aproximativ 62%. Chiar și băncile mai mari au fost afectate: Wells Fargo a scăzut cu aproximativ 7%, iar Citigroup a scăzut cu 7,4%.

Între timp, biletul de trezorerie pe 2 ani a înregistrat cea mai mare scădere a randamentului pe trei zile de la prăbușirea acțiunilor din Lunia Neagră din octombrie 1987.

Raportul de marți privind inflația indicelui prețurilor de consum pentru februarie va oferi mai multe indicii despre ratele inflației și viitoarele creșteri ale ratelor dobânzilor.

Dow a scăzut cu 91 de puncte, sau 0,3% la tranzacționare luni, în timp ce S&P 500 a fost cu 0,2% mai mic. În același timă, Nasdaq Composite a câștigat 0,5%.

Acțiunile băncilor regionale scad, chiar și după încercarea lui Biden de a restabili încrederea în sistemul bancar

ACTUALIZARE 18:50 Administrația Biden a făcut eforturi în acest weekend pentru a restabili încrederea în sistemul bancar american după prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank. Cu toate aceste,  investitorii au semnalat în cadrul tranzacțiilor de luni că planul nu este suficient. Acțiunile băncilor regionale au scazut la minime record în tranzacțiile de luni, scrie CNN.

Acțiunile First Republic au scăzut cu aproape 66% luni după-amiază.
Acțiunile Western Alliance Bancorp au scăzut cu aproximativ 60%.
PacWest Bancorp a scăzut cu peste 34%.
Acțiunile First Horizon au scăzut cu aproximativ 23%.

Wall Street rămâne îngrijorat de faptul că majorările agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale vor continua să afecteze băncile regionale. Piețele sunt nerăbdătoare să știe „dacă Fed va ridica dobânzile, sau va anunța o pauză în programul lunar de înăsprire cantitativă. Sau ambele”, a declarat Quincy Krosby, strateg șef global pentru LPL Financial.

Fed tocmai a intrat în perioada de liniște mandatată înainte de reuniunea de politică de săptămâna viitoare. David Kelly de la JPMorgan a spus într-o notă luni dimineață că planul administrației Biden ar putea ajuta puțin, dar piețele nu vor fi mulțumite până când Fed va lua o decizie cu privire la ratele dobânzilor. „Aceste acțiuni ar putea fi suficiente pentru a opri o parte din turbulențele actuale de pe piețele globale care provin de la băncile mai mici din SUA”, a spus el. „Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste probleme au fost în mare măsură create de o politică prea ușoară a Fed timp de mulți ani și sunt acum declanșate de o înăsprire excesivă”.

Pe vremea când ratele dobânzilor erau aproape de zero, băncile americane strângeau o mulțime de Trezorerie și obligațiuni. Acum, pe măsură ce Fed crește ratele pentru a lupta împotriva inflației, aceste obligațiuni au scăzut în valoare. Când ratele dobânzilor cresc, obligațiunile nou emise încep să plătească investitorilor rate mai mari, ceea ce face ca obligațiunile mai vechi cu rate mai mici să fie mai puțin atractive și mai puțin valoroase.

Rezultatul este că băncile din SUA au acum o cantitate mare de pierderi nerealizate în contabilitate și ar putea avea lipsă de lichiditate.

Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană SVB, transmite Banca Centrală a Franţei

ACTUALIZARE 17:40 Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană Silicon Valley Bank (SVB) care a dat faliment, a afirmat luni pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Franţei, potrivit Agerpres.

Prin această precizare, Banca Centrală a Franţei a dorit să calmeze piaţa cu privire la riscul de contagiune după turbulenţele provocate la nivel mondial de colapsul Silicon Valley Bank, o bancă foarte importantă pentru sectorul de tehnologie din SUA. Aceasta cu atât mai mult cu cât alte două bănci americane au dat ulterior faliment: Silvergate Bank şi Signature Bank.

„Nu văd un risc de contagiune, deci nu există o alertă concretă”, a afirmat anterior ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. „Avem bănci solide, un sistem bancar care este solid şi un grad de lichiditate care este ridicat”, a continuat Le Maire, adăugând că băncile franceze au sectoare de activitate foarte diversificate.

Cu toate acestea, băncile franceze, la fel ca şi întregul sector bancar mondial, sunt afectate la bursă începând de vineri. Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni în jurul orei 15:30 o cădere de 6,32%, în timp ce titlurile Société Générale erau în scădere cu 6,11% iar acţiunile Crédit Agricole afişau un minus de 3,45%. Chiar dacă acţiunile băncilor franceze sunt în continuare peste cotaţiile de la începutul anului, în două şedinţe de tranzacţionare capitalizarea lor bursieră s-a diminuat cu peste 10 miliarde de euro.

Toate cele trei mari bănci franceze, BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Comisar european: Falimentul Silicon Valley Bank nu implică un „risc semnificativ” de contagiune în UE

ACTUALIZARE 17:25 Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) nu implică „un risc semnificativ” pentru sistemul financiar european, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, relatează agenţiile AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

„Nu avem o contagiune directă şi posibilitatea unui impact direct este ceva ce trebuie să supraveghem, dar în acest moment nu vedem un risc semnificativ”, a declarat Gentiloni la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank, cea din urmă fiind o bancă mai mică şi cunoscută pentru legăturile sale privilegiate cu zona criptomonedelor. SVB, care nu a reuşit să facă faţă retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autorităţile americane.

Acestea din urmă au anunţat duminică o serie de măsuri pentru a asigura persoanele fizice şi companiile asupra solidităţii sistemului bancar american, în special garantarea retragerii integrale a depozitelor de la SVB.

Americanii pot „avea încredere” în sistemul lor bancar, întrucât acesta este „solid”, a dat asigurări luni şi preşedintele american Joe Biden, în timp ce autorităţile încearcă să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare.

„Apreciem şi am luat notă de iniţiativa autorităţilor americane pentru a evita o contagiune în SUA”, a mai declarat comisarul Paolo Gentiloni, adăugând că Bruxellesul „urmăreşte situaţia în contact strâns cu Banca Centrală Europeană (BCE)”, în timp ce băncile europene iau măsurile corespunzătoare pentru a înlătura riscul de contagiune.

Comentând asupra scăderii valorii indicilor bursieri în Europa după colapsul SVB, comisarul european a apreciat că o asemenea situaţie era de aşteptat. „Era ceva previzibil, dar acesta este un lucru. Evaluarea existenţei unui risc real de contagiune este un alt lucru. Nu cred că în acest moment avem un risc real de contagiune în Europa”, a insistat el.

Moody's: Este puțin probabil ca băncile europene să fie afectate de pierderi în portofoliile lor de obligațiuni

ACTUALIZARE 17:20 Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service transmite luni că este puţin probabil ca băncile europene să se regăsească într-o situaţie în care să fie nevoite să îşi lichideze, în pierdere, portofoliile de obligaţiuni, aşa cum a fost cazul băncii americane Silicon Valley Bank, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Chiar dacă majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de obligaţiuni ale băncilor, valoarea lor de piaţă tinde să fie convergentă cu valoare lor nominală, pe măsură ce se apropie de maturitate. „Pe baza lichidităţii şi profilelor de finanţare solide, a rezervelor de numerar şi bazelor stabile de depozite, considerăm că marile băncile europene sunt, în general, bine plasate pentru a evita nevoia de a-şi vinde obligaţiunile în pierdere”, au apreciat analiştii de la Moody's într-un comentariu.

Moody's menţionează faptul că o treime dintre portofoliile de obligaţiuni guvernamentale ale băncilor europene ajung la maturitate în următorii doi ani, ceea ce asigură intrări continue de numerar şi reduce nevoie de a vinde active.

Agenţia de evaluare susţine că falimentele băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate au fost rezultatul unei „pierderi bruşte a încrederii şi retragerilor masive de numerar care au urmat”. „Băncile mai mici şi finanţate prin depozite se pot baza pe stabilitatea bazelor lor loiale de deponenţi, ceea ce le permite să poată aştepta pentru o revenire a valorii obligaţiunilor, fără a suferi costuri de finanţare semnificativ mai mari”, adaugă Moody's. 

Joe Biden vrea să întărească legislația bancară

ACTUALIZARE 16:30 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că factorii de decizie politică trebuie să reducă riscurile ca prăbușirile bancare, precum cea a SVB, să nu se mai întâmple, transmite The Guardian.

El a explicat că administrația Obama - Biden, din vremea când era vicepreședinte al SUA, a stabilit „noi obligații dure” pentru băncile precum Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Aceasta include și legea Dodd-Frank care trebuie să asigure că o criză ca cea din 2008 nu se mai repetă.

Biden a explicat: „Din păcate, ultima administrație a scos unele părți dintre aceste obligații. Voi cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să întărească regulile băncilor pentru a reduce posibilitatea ca un astfel de eșec bancar să se mai întâmple”.

Aceasta va proteja locurile de muncă și micile afaceri americane, a adăugat Biden.

El a mai afirmat că pachetul de salvare anunțat de autorități azi-noapte – care garantează toate depozitele – înseamnă că clienții SVB vor putea să-și plătească angajații și facturile.

„Angajații lor muncitori pot de asemenea respira ușurați”, a spus Biden zâmbind.

Banii folosiți pentru pachetul de salvare vor veni din taxele pe care băncile le plătesc la fondul de asigurare a depozitelor.

„Managementul acestor bănci va fi concediat. Investitorii nu vor fi protejați”

Joe Biden a mai declarat ferm: „Managementul acestor bănci va fi concediat”. Dacă o bancă precum SVB sau Signature este preluată de FDIC, oamenii care conduc banca n-ar mai trebui să lucreze acolo, a explicat șefului statului.

Președintele SUA a mai spus că investitorii băncilor „nu vor fi protejați”. „Așa funcționează capitalismul”, a mai spus acesta – investitorii și-au asumat un risc în cunoștință de cauză și au pierdut bani pentru că riscul nu s-a amortizat.

El a mai declarat că există întrebări importante despre cum aceste bănci, care erau în cădere, au ajuns în primul rând în aceste circumstanțe.

„Trebuie să știm tot ce s-a întâmplat și de ce, pentru ca cei responsabili să poată fi trași la răspundere. Nimeni din administrația mea nu este mai presus de lege”.

Mesajul cu care Biden a concluzionat conferința de presă și asupra căruia a insistat este că: „Americanii pot sta liniștiți că sistemul nostru bancar este sigur. Depunerile voastre sunt în siguranță. Nu ne vom opri aici, vom face tot ce este nevoie”.

Președintele Eurogrupului: Expunerea Zonei Euro la urmările falimentului SVB este foarte limitată

ACTUALIZARE 15:25 Șeful Eurogrupului, reuniunea miniștrilor de Finanțe din Zona Euro, a declarat că colapsul Silicon Valley Bank reamintește că riscul și momentele de schimbare se pot întâmpla foarte neașteptat, transmite The Guardian.

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a declarat într-un interviu pentru televiziunea Bloomberg că în această dimineață expunerea Zonei Euro la urmările falimentului SVB este foarte limitată.

Donohoe a insistat, înaintea întâlnirii Eurogrupului de luni, în Bruxelles, că: „Avem un cadru de lucru pentru reglementare și soluționare foarte puternic aici în Europa. Dar desigur că orice întâmplare în domeniul bancar precum aceasta ridică întrebări, și desigur că vom discuta acest lucru astăzi în Eurogrup”.

Toate depozitele creditorului din domeniul tehnologic au fost transferate într-o nouă bancă-punte

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank (SVB) într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

În România, banca-punte reprezintă o instituţie de credit nouă, înfiinţată pe baza deciziei BNR şi deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

„Nicio pierdere pentru plătitorii de taxe”

„Nicio pierdere asociată cu închiderea Silicon Valley Bank va fi suportată de plătitorul de taxe”, arată un comunicat comun semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell și președintele FDIC, Martin Gruenberg.

De asemenea, băncile vor putea să se împrumute cu sume nelimitate de bani de la Rezerva Federală în următorul an, cât timp împrumuturile sunt echivalate de titluri de stat federale, o modalitate de a preveni companiile financiare să vândă investiții care și-au pierdut din valoare din cauza politicii Fed de majorare a dobânzilor.

Asta înseamnă că băncile vor putea să acceseze acum cu ușurință banii deponenților, fără a trebui să vândă titluri de stat emise de guvern care și-au pierdut din valoare în ultimul an, odată cu creșterea dobânzilor.

Yellen a declarat duminică că guvernul federal american nu va salva Silicon Valley Bank.

Este acesta începutul unei crize financiare? De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank

Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) zguduie piețele financiare și îi face pe mulți să se întrebe dacă nu va submina sistemul bancar mai larg. Până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari. The Guardian explică de ce s-a prăbușit banca și dacă acest eveniment reprezintă începutul unei crize financiare.

Cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB) s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru priceperea tehnologică și pentru luarea de decizii inteligente.

SVB, care avea sediul central în California, a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții greșite să ducă la prăbușirea acesteia.

Bursele europene au început săptămâna în scădere după falimentul SVB

Bursele europene au început foarte slab săptămâna, în contextul în care tulburările începute săptămâna trecută continuă să afecteze piețele financiare, potrivit The Guardian.

Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că autoritățile americane de reglementare protejează depunerile Silicon Valley Bank și că a încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută.

Directorul de investiții de la AJ Bell, Russ Mould, a spus: „În ciuda celor mai bune eforturi ale guvernului și ale regulatorilor, piața era încă foarte tensionată luni, investitorii luând în considerare urmările colapsului SVB”.

Subsidiara Silicon Valley Bank din Marea Britanie a fost cumpărată de HSBC pentru o liră sterlină

HSBC a anunțat luni un acord de cumpărare a subsidiarei din Marea Britanie a băncii Silicon Valley Bank, în urma prăbușirii, după discuții care au durat toată noaptea, scrie CNBC.

HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziționeze SVB UK pentru o liră sterlină (1,21 USD). Activele și pasivele companiei-mamă a SVB UK sunt excluse din tranzacție.

Achiziția „întărește franciza noastră bancară comercială și ne îmbunătățește capacitatea de a servi firme inovatoare și cu creștere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei și științelor vieții, în Marea Britanie și la nivel internațional”, a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn.

Încă o bancă din SUA a fost închisă, după prăbușirea Silicon Valley Bank

Autoritățile de reglementare din SUA au închis duminică Signature Bank, cu sediul în New York, o importantă instituție financiară din industria criptomonedelor, în încercarea de a preveni extinderea crizei bancare, scrie CNBC.

„Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank din New York, care a fost închisă astăzi de autoritatea de stat”, au declarat Trezoreria, Rezerva Federală și FDIC într-un comunicat comun duminică seara.

Autoritățile de reglementare bancară au declarat că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la depozitele lor, o măsură similară cu cea anunțată pentru banca falimentară Silicon Valley Bank.

FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Biden se va adresa națiunii în legătură cu sistemul bancar

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele consecințe la adresa stabilităţii financiare după falimentul Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, în timp ce preşedintele Joe Biden a anunţat că se va adresa națiunii, luni, în legătură cu sistemul bancar din SUA, informează Agerpres.

"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul asupra Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, au venit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Retragerea masivă de bani a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Partenerii noștri